Haamulintuhaukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haamulintuhaukka
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Päiväpetolinnut Accipitriformes
Heimo: Haukat Accipitridae
Suku: Lintuhaukat Accipiter
Laji: princeps
Kaksiosainen nimi

Accipiter princeps
Mayr, 1934[2]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Haamulintuhaukka Wikispeciesissä

Haamulintuhaukka (Accipiter princeps) on haukkojen heimoon kuuluva lintu. Se on kotoperäinen Papua-Uudessa-Guineassa Uuden-Britannian saarella. Lajista tiedetään äärimmäisen vähän.

Haamulintuhaukan siipien kärkiväli on noin 80cm, joten se on sukulaistaan kanahaukkaa hieman pienempi. Kaikkien lintuhaukkojen naaraat ovat suurempia kuin saman lajin koiraat, eikä haamulintuhaukan uskota poikkeavan tästä säännöstä. Väritykseltään haamulintuhaukat ovat selkäpuolelta liuskeenharmaita ja alta valkoisia. Nuoruuspukuisia haamulintuhaukkoja ei tiettävästi ole havaittu.[3]

Haamulintuhaukasta on kaiken kaikkiaan noin kymmenen havaintoa. Useimmat näistä on 750-1400 metrin korkeudella sijaitsevista metsistä, mutta laji on kerran havaittu vain 200 metrin korkeudella. Sen elinpiiriä ovat subtrooppiset ja trooppiset alavat ja vuoristometsät. Satelliittikuvista on arvioitu, että metsät haamulintuhaukan levinneisyysalueella ovat vähentyneet noin 10% kolmen lintusukupolven aikana. Tällä perustella laji on arvioitu vaarantuneeksi. Koska ei tiedetä millä korkeuksilla sitä on eniten, kenttätutkimukset saattavat johtaa luokituksen uudelleenarviointiin.[1][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Accipiter princeps IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Accipiter princeps (TSN 175338) itis.gov. Viitattu 3.6.2012. (englanniksi)
  3. Ferguson-Lees, J. ja Christie, D.A.: Raptors of the world, s. 174. Christopher Helm, Lontoo, 2005.
  4. BirdLife International (2016) Species factsheet: Accipiter princeps. Downloaded from http://www.birdlife.org on 25/06/2016 birdlife.org.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.