HPPD

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Violetilla pohjalla oleva simulaatio näköaistin häiriöstä. HPPD:lle tyypillistä on nähdä tällaisia harhoja koko näkökentässään, ja ikään kuin katsoa sen läpi todellisuutta.

HPPD eli Hallucinogen persisting perception disorder tarkoittaa hallusinogeenien käytöstä johtuvaa aistivääristymien jäännöstilaa, joka ilmenee tilan laukaisseen aineen vaikutuksen loputtua. Yleisin raportoitu laukaisija on LSD mutta myös alkoholin, kannabiksen ja stimulanttien käytön on raportoitu sekä laukaisseen vastaavan häiriötilan, että pahentavan jo olemassa olevaa häiriötä. Yleensä aistivääristymät esiintyvät näköaistissa, mutta vääristymiä on raportoitu myös kuulo- ja tuntoaistissa. Oireilu voi olla jaksoittaista; stressin, psykoaktiivisen aineen käytön tai aistiärsykkeiden laukaisemaa tai jatkuvaa. Oireilu voi kestää kuukausista vuosiin.[1][2]

HPPD-häiriön diagnostiset kriteerit määriteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1986 uudistetussa DSM-III diagnoosijärjestelmässä.

Vuoden 2013 DSM-V versiossa häiriön kriteerit täyttyvät jos:

  • Aiempien hallusinogeeninkäyttökertojen aistivääristymät tai samankaltaiset aistivääristymät toistuvat käytöstä pidättäydyttäessä.
  • Edellisessä kohdassa mainitut aistivääristymät koetaan negatiivisesti tai ne heikentävät sosiaalista, ammatillista tai muuta toimintakykyä.
  • Oireet eivät johdu jostain toisesta lääketieteellisestä syystä.

Muut lääketieteelliset syyt, joista oireet voivat johtua ovat aivoleesio, aiemmin alkanut psykoosi, epilepsia, aurallinen migreeni ilman päänsärkyä, skitsofrenia, päihteiden tai lääkkeiden vaikutus, neurologista rappeumaa aiheuttavat vaivat, aivoverenkiertohäiriöt, aivokasvaimet, tulehdukset ja lämpöhalvaus. Aivokuvauksessa ei tyyppillisesti löydetä mitään poikkeavaa. Joillain HPPD:stä kärsivillä on raportoitu samanaikaisesti esiintyvän ahdistusta, paniikkihäiriöitä, depersonalisaatiota ja masennusta.[1][3] Häiriöstä kärsivien todellisuuskäsitys ei ole heikentynyt ja he ymmärtävät että poikkeavat aistikokemukset eivät kuvasta todellisuutta, vaan johtuvat häiriöstä.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]