HARP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee satelliittien ampumista avaruuteen tykillä. Artikkeli ionosfäärin tutkimusprojektista katso HAARP

HARP (lyhenne sanoista High Altitude Research Project) oli Yhdysvaltain ja Kanadan yhteinen projekti, jonka tarkoitus oli tutkia mahdollisuuksia ampua tykillä satelliitteja avaruuteen. HARP käytti suurinta tykkiä, mikä on koskaan laukaistu. Suurempiakin tykkejä on ollut, muun muassa natsi-Saksassa Lontoon pommituksia varten rakennettu V3-tykki ja projekti Babylon Irakissa, suurin koskaan valmisteltu tykki. Kumpikaan näistä ei kuitenkaan ehtinyt laukaisukuntoon.

HARP:in tykin kaliiperi oli 406 mm ja pituus oli aluksi 20 m, jota sittemmin kasvatettiin 40 metriin. Parhaimmillaan tykki ampui 180 kilon ammuksen 180 kilometrin korkeuteen. Laukaisuhetkellä ammus lensi 3 600 metrin sekuntivauhdilla. Tällä ei vielä ylletty kiertoradalle. Projekti lakkautettiin ennen kuin se pääsi tavoitteisiinsa.

Projektin johtohahmo Gerald Bull siirtyi sittemmin Irakiin Saddam Husseinin palvelukseen, jossa hän alkoi suunnitella paljon suurempaa tykkiä, projekti Babylonia. Projektin tarkoitus oli aluksi ilmeisesti pystyä ampumaan Israeliin, sitten minne tahansa maapallolle.

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.