Hämeen Suoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hämeen Suojan peruskiven muuraus

Hämeen Suoja on entinen Hämeenlinnan suojeluskuntatalo Hämeenlinnassa Kanta-Hämeessä. Rakennuksen on suunnitellut Ragnar Wessman, ja se on rakennettu vuonna 1930. Suojeluskuntatalo sijaitsee lähellä Hämeenlinnan linja-autoasemaa osoitteessa Palokunnankatu 12.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talo Oy Hämeen suoja perustettiin vuonna 1929. Hankkeessa keskeisinä toimijoina olivat muun muassa kauppaneuvos A.Gust Skogster ja toimitusjohtaja Arvi A. Karisto. Tulevan suojeluskuntatalon peruskivi laskettiin 26.4.1930, ja talo valmistui 28.9.1930. Jo 1930-luvulla talon pihapiiriin rakennettiin lisää varastotiloja muun muassa kenttäkeittiölle ja ajoneuvoille. Vaaleaksi rapattu kolmikerroksinen talo edustaa tyyliltään 1920-luvun klassismia.

Kolmikerroksiseen taloon suunniteltiin juhlasali, luentosaleja sekä toimistotiloja paikallisen suojeluskunnan ja Lotta Svärd -yhdistyksen tarpeisiin. Kolmannessa kerroksessa sijaitsi suojeluskunnan paikallispäällikön asunto. Kiinteistöön kuului myös muun muassa pistooliampumarata, keittiö sekä pihapiirissä oleva tykkivaja.

Sodan jälkeisinä vuosikymmeninä kiinteistö on ollut monien kansalaisjärjestöjen, kuten veteraani- ja reserviläisjärjestöjen sekä Karjalaseuran toimitilana.

2000-luvulla kiinteistöä on kunnostettu ja tiloja varustettu vastaamaan nykyajan tapahtumien vaatimuksia. Vuonna 2003 talon ulkokuorta kunnostettiin muun muassa uusimalla katto ja korjaamalla ikkunoita ja seinärappauksia. Sittemmin myös sisätilojen seinä- ja lattiapintoja on uusittu ja uusia kalusteita hankittu. Nykyisin rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on yrityksille vuokrattuja liiketiloja. Toista kerrosta hallitsee suurehko juhlasali, jota vuokrataan paljon erilaisten juhlien, näyttelyiden ja myyntitilaisuuksien järjestämiseen. Rakennuksen pihassa on parkkitilaa noin 30 autolle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.