Ground zero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee termiä. Blues-ravintola Ground Zerosta on oma artikkeli.

Ground zero, suomeksi nollapiste, on pommi-iskun, räjähdyksen, luonnonkatastrofin tai muun onnettomuuden tapahtumapaikka, raunio tai tuhoalue. Ensimmäisen kerran käsitettä käytettiin Hiroshiman ja Nagasakin pommituksissa käytettyjen atomipommien aiheuttamasta tuhosta.

Näkymä amerikkalaistalon parvekkeelta Ground Zero -alueelle, jossa WTC-tornit aikanaan sijaitsivat.

Nimitystä on käytetty myös Pentagonin keskusaukiosta ja New Yorkin World Trade Centerin raunioista, jotka aiheutti terroristi-iskut 11. syyskuuta vuonna 2001. Ground zero -termiä on käytetty myös mm. hurrikaani Katrinan aiheuttamasta katastrofialueesta ja Kiinan Hubeista, jossa ensimmäinen COVID-19-tartunta todettiin.[1]

Termin alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termi tarkoittaa sitä maanpinnan pistettä, jossa ilmassa tai tornissa tapahtuvan ydinräjähdyksen paineaalto tai tulipallo ensimmäisenä koskettaa maan pintaa. Vaikka käsitettä käytettiin vasta Hiroshiman ja Nagasakin tuhon jälkeen, juontavat termin juuret jo syvemmälle historiaan. Alkujaan termi oli sotilasslangia, sillä Manhattan-projektin aikaan ensimmäisen ydinpommin koealueesta käytettiin nimitystä point zero, eli nollapiste tai piste nolla. Näin pommin kohdepisteestä alettiin hiljalleen puhua point zero -nimityksellä ja Hiroshiman ja Nagasakin tuhoissa tuhoutuneesta alueesta käytettiin nimitystä ground zero, suomeksi alue nolla.

Alkujaan ground zero -termiä käytettiin vain atomipommien tekemästä tuhosta, mutta myöhemmin termi on muovautunut käsittämään myös muita pommi-iskuja tai luonnonkatastarofeja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. These simulations show how to flatten the coronavirus growth curve Washington Post. Viitattu 16.3.2020. (englanniksi)