Gravis admodum

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Gravis admodum -nimellä tunnetaan alkusanojensa ("ylen raskas") perusteella nimetty kirje, joka on vanhin säilynyt Suomea koskeva asiakirja ja samalla ensimmäinen paavillinen Suomen aluetta koskeva dokumentti. Kyseessä on paavi Aleksanteri III:n kirje Uppsalan arkkipiispalle ja muille Ruotsin piispoille, vuodelta 1171 tai 1172. Alkuperäisasiakirja ei ole säilynyt, asiakirjan teksti[1] tunnetaan ainoastaan myöhäisempänä kopiona. Kirjettä on usein kutsuttu paavin bullaksi, mutta se saattaa olla myös statukseltaan vaatimattomampi paavillinen kirje.

Gravis admodum on saattanut toimia pohjana tarinoille ensimmäisestä ristiretkestä (tosin varmuutta ei ole edes siitä, että kirje on koskaan saapunut perille Ruotsiin). Kirjeessä paavi Aleksanteri III valittaa kertoen suomalaisten pyytävän vihollisen sotajoukon uhatessa saarnaajia (ja saattojoukkoja) apuun vakuutellen sitoutumista kristinuskoon, mutta heti apujoukkojen lähdettyä saarnaajia vainotaan ja usko kielletään. Suomalaiset kuvataan kirjeessä epäluotettaviksi.[2] Paavi muistuttaa siitä, että suojelun vastineeksi suomalaisilta täytyy saada takeet kansan pitäytymisestä kristinuskossa.[3]

Uudempi tutkimus ei kuitenkaan tulkitse kirjettä näin kirjaimellisesti. Professori Jukka Korpela katsoi kirjeen olevan osa nousevan kuningasvallan pyrkimystä vakiinnuttaa asemansa "Itämaassa".[4] Professori Mauno Jokipii taas korosti asiakirjan retorisuutta, minkä vuoksi sitä ei tule pitää historiallisena kuvauksena tuolloisesta Suomesta.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Finlands Medeltidsurkunder I, , nro 12.
  2. Viljamaa, Toivo: Suomi maailman kartalle - 1700-luvun käsityksiä Suomesta ja suomalaisista (pdf) (esitelmä/luento) 24.2.2005. Paideia – Turun klassillinen yhdistys ry. Viitattu 27.1.2014.
  3. Vesanto, Minna: ...ja niin vihittiin Turun tuomiokirkko (pdf) Kirkko ja me. 10/1999. Turun arkkihiippakunta. Viitattu 27.1.2014.
  4. Korpela, Jukka: Gravis admodum. Korstågsbulla eller episod i den västeuropeiska diskussionen om suverenitäten i världen. Historisk Tidsskrift för Finland, , nro 3/1994, s. 413-428.
  5. Jokipii, Mauno: Ensimmäinen ristiretki Suomeen – myyttiä vai todellisuutta. Historiallinen Aikakauskirja, 3/2002, s. 236. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 27.1.2014.