Gratianus (keisari)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gratianus vanhassa kolikossa

Flavius Gratianus Augustus (18. huhtikuuta/23. toukokuuta 35925. elokuuta 383) oli Länsi-Rooman keisari 375–383. Hän oli Valentinianus I:n ja Severan poika. Hän syntyi Sirmiumissa Pannoniassa. 4. elokuuta 367 hänen isänsä teki hänestä augustuksen. Kun Valentinianus kuoli 17. marraskuuta teki armeija Gratianuksen velipuolesta Valentinianuksesta keisarin.

Gratianus antoi Valentinianus II:lle ja tämän äidille Justinalle hallittavakseen Italian, Illyrian ja Afrikan. Itse hän piti Gallian. Todellisuudessa valta kuitenkin pysyi Gratianuksen käsissä. Itä-Roomaa taas hallitsi Gratianuksen setä Valens. Mutta tämä sai surmansa 9. elokuuta 378 kohtalokkaassa Adrianopolin taistelussa. Itä-Rooman keisarius siirtyi nyt Gratianukselle, muuta hän ei luullut pystyvänsä puolustamaan laajaa valtakuntaa yksin barbaarien hyökkäyksiltä. Hän nimitti erään upseerin Theodosiuksen Itä-Rooman keisariksi.

Piispa Ambrosiuksen vaikutuksen alaisena Gratianus kielsi pakanoita harjoittamasta uskontoaan Roomassa. Hän kieltäytyi myös käyttämästä pontifex maximuksen arvoa. Hän poisti myös voitonjumalattaren alttarin Rooman senaatista.

Aluksi Gratianus hallitsi valtakuntaa menestyksekkäästi, mutta ajan myötä hän veltostui ja vietti aikaansa aina enemmän metsästyksen parissa. Gratianus otti joukon alaneja palvelukseensa ja pukeutui julkisesti skyyttien asuun. Tästä hän sai kansan vihat niskoilleen. Kenraali Magnus Maximus käytti tätä hyväkseen ja kapinoi Gratianusta vastaan. Gratianus vangittiin ja hänet teloitettiin 25. elokuuta 383.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä
Valentinianus I ja Valens
Rooman keisari
Kanssahallitsijoina:
Valens (375–378)
Valentinianus II (375–383)
Theodosius I (378–383)
Seuraaja
Valentinianus II ja Theodosius I