Grandia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Grandia
Kehittäjä Game Arts
Julkaisija Game Arts, Ubisoft
Ohjaaja Hidenobu Takahashi
Tuottaja Misako Usui
Suunnittelija Takeshi Miyaji (en)
Säveltäjä Noriyuki Iwadare
Pelisarja Grandia
Julkaistu Sega Saturn
  • JP 18.joulukuuta 1997
PlayStation
  • JP 24.kesäkuuta 1999
  • NA 28.lokakuuta 1999
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: A (All ages) (d)
ESRB: Everyone
USK 6
Alusta Sega Saturn, PlayStation
Jakelumuoto CD-ROM
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Grandia on japanilaisen Game Arts -pelitalon luoma roolipeli. Alkujaan huonosti menestyneellä Sega Saturnilla debytoinut peli ilmestyi myöhemmin myös PlayStationilla. Peli on saanut kiitosta muun muassa erikoisesta taistelusysteemistään, hahmoistaan sekä musiikista, jonka Noriyuki Iwadare sävelsi.

Grandia ilmestyi Euroopassa maaliskuussa 2001, kun taas Grandia II Dreamcast -versio ilmestyi kuukautta aiemmin, helmikuussa 2001. Näin ollen, ensimmäinen osa ilmestyi toisen jälkeen. Samankaltaista ilmestymisjärjestystä ollaan nähty mm. Final Fantasy -sarjan suhteen Euroopassa. Pelin kehitys aloitettiin jo Sega Mega-CD:llä, mutta siirrettiin Sega Saturn -alustalle, ilmeisesti Mega-CD:n heikosta menekistä ja 16-bittisen ajanjakson loppumisesta.

Pelin maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grandia sijoittuu nimeämättömään maailmaan, joka on jaettu "vanhaan" maailmaan (Messina) ja "uuteen" maailmaan (Elencia). Maailmassa on myös vielä tutkimattomia seutuja. Vanha maailma ja sen kaupungit ovat kuin teollisen vallankumouksen ajoilta, kun taas Uusi maailma on teknisesti kehittynyt.

Hahmot ja tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli kertoo Justinista, hyväntuulisesta punatukkaisesta pojasta, sekä lukuisista muista hahmoista, jotka liittyvät Justinin seikkailuihin. Peliä, etenkin sen juonta, on verrattu usein Hayao Miyazakin elokuvaan Laputa: linna taivaalla.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli ilmestyi alkujaan samoihin aikoihin kun Squaresoftin maineikas Final Fantasy VII. Siihen verrattuna taistelu oli huomattavan erilainen. Taistelu on toki vuoropohjaista, mutta sisältää enemmän strategisia elementtejä, mahdollisuuden keskeyttää vihollisen hyökkäykset, hahmot voi jopa asettaa tietokoneen ohjattavaksi. Hahmot ja viholliset kulkevat aikajanaa pitkin, kun taas Final Fantasy tukeutui ATB (Active Time Battle) -mittariin.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sega Saturnin versio Grandiasta ei koskaan ilmestynyt länsimaissa, johtuen Segan tiukasta politiikasta roolipelejä kohtaan. Näin ollen, PlayStation-versio oli ensimmäinen Grandia länsimaissa. Pelistä ilmestyi Japanissa Saturnille ns. jatko-osa, Grandia Digital Museum. Kuten alkuperäinen, tämäkään ei länsimaissa ilmestynyt.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]