Gothic Lolita

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaksi Gothic Lolitaa Takeshita-kadulla.

Gothic Lolita (ゴスロリ myös GothLoli, tai Elegant Gothic Lolita, lyhyemmin EGL) on Japanissa 1990-luvulla kehittynyt nuorten naisten pukeutumistyyli. Tyylin lähtökohtia ja tärkeimpiä vaikutteita ovat viktoriaanisen aikakauden ja rokokoon lastenvaatteet ja posliininuket. Japanissa tyyli on lähinnä nuorten sunnuntaihuvia, sillä koulupuku rajoittaa pukeutumista arkena. Täydellinen Gothic Lolita -asu on usein sekä kallis (kaupasta ostetun asukokonaisuuden arvo on helposti yli 500 euroa) että työläs kantaa, joten se päällä käydään lähinnä näyttäytymässä Tokion eksentrisestä nuorisomuodistaan tunnetussa kaupunginosassa Harajukussa, etenkin Meiji-temppeliä ympäröivässä Yoyogin puistossa, jossa myös monet aloittelevat yhtyeet esiintyvät. Nykyään lolita on yleistynyt myös Japanin ulkopuolella ja länsimaissa.

Gothic Lolitan suosioon vaikuttivat Japanissa Visual Kei -yhtyeiden feminiinisimmät jäsenet. Mana, Visual Kei -yhtyeen Moi dix Mois kitaristi, tunnustetaan yleisesti yhdeksi suurimmista Gothic Lolitan suosioon vaikuttaneista henkilöistä. Mana on mies, mutta pukeutuu aina yhtyeen esityksissä naisellisiin vaatteisiin. Hän loi termit Elegant Gothic Lolita ja Elegant Gothic Aristocrat kuvatakseen oman vaatemerkkinsä Moi-même-Moitién tyyliä. Moi-même-Moitié on nykyisin yksi suosituimmista ja kalleimmista Gothic Lolita -merkeistä.

Gothic Lolita on vain yksi lolita-tyyli: muita ovat esimerkiksi Sweet Lolita, Classic Lolita ja Punk Lolita. Lolita-tyylin "isosiskona" taas pidetään pitkähameista Elegant Gothic Aristocrat-tyyliä. Myös miehillekin sopivat tyylit Dandy Gothic ja Kodona yhdistetään usein lolitaan.

Tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyylin nimi on jonkin verran harhaanjohtava, sillä gothic lolitalla on hyvin vähän tekemistä länsimaisten goottien kanssa. Lolita nimessä viittaa lähinnä lapsenomaiseen ja söpöön ulkomuotoon, jota termi loli on Japanissa vakiintunut merkitsemään. Vaikka lolita on selvä viittaus Vladimir Nabokovin kuuluisaan romaaniin, lolita pukeutumistyylinä ei ole seksuaalista. Tyylin tarkoitus on näyttää söpöltä, ei seksikkäältä.

Perinteinen gothic lolitan väriyhdistelmä on musta valkoisilla yksityiskohdilla kuten pitseillä. Tosin nykyisin yhdistelmä on hieman pois muodista. Nykyisin painopisteenä on lähinnä elegantti tunnelma ja tyyli on toisinaan jopa classic lolitaa hillitympää. Yleisimpiä värejä tyylissä ovat musta, tummansininen, kobaltinsininen ja valkoinen, mutta muitakin värejä, kuten violettia ja tummanpunaista näkee toisinaan.

Gothic lolitan asusteisiin saattavat kuulua erilaiset päähineet, esimerkiksi hilkat (bonnet), kruunut, headdressit (old schoolissa), silinterit, hiusruusut ja niin edelleen. Muita asusteita ovat esimerkiksi korut ja pitsikäsineet. Meikki on hillitty, mutta hieman sweet- ja classic-tyylejä voimakkaampi. Mukanaan gothic lolita saattaa kuljettaa mukanaan esimerkiksi päivänvarjoa, käsilaukkua tai jopa nukkea.

Gothic lolita-tyyliin eivät kuulu niitit, ketjut yms., niitä yhdistetään lähinnä punk lolita-tyylin kanssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • [1] (englanniksi)