Gorski kotar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gorski kotar
     Gorski Kotar
     Gorski Kotar
Hallintokeskus Delnice (epävirallinen)
Piirikunta osa Primorje-Gorski Kotarin ja Karlovacin piirikuntia
Väkiluku (2011) 22 959
 – Tiheys 22 as./km²

Gorski kotar ([ɡǒrskiː kôtaːr]; suomeksi Vuorialue) on vuoristoinen alue Kroatiassa Karlovacin ja Rijekan välissä. Koska 63 % alueen pinta-alasta on metsää, sitä kutsutaan kansan keskuudessa Kroatian vihreiksi keukoiksi tai Kroatian Sveitsiksi. Alueen läpi kulkee Eurooppatie E65, joka yhdistää Budapestin ja Zagrebin Adrianmeren rannikolla sijaitsevaan Rijekaan.

Lokvejärvi Gorski kotarissa, taustalla Risnjakvuori.
Maantie Risnjakin kansallispuiston lähellä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue on jaettu Primorje-Gorski kotarin ja Karlovacin piirikuntien kesken. Suurin osa alueesta sijaitsee Primorje-Gorski kotarin piirikunnassa, mukaan lukien alueen suurimmat asutuskeskukset Delnice, Čabar, Vrbovsko, ja kunnat Mrkopalj, Ravna Gora, Skrad, Brod na Kupi, Fužine ja Lokve. Siinä osassa, joka kuuluu Karlovacin piirikuntaan, sijaitsee Bosiljevo ja osa Ogulinin kaupungista. Delnice on 4 454 asukkaallaan alueen suurin kaupunki ja sen keskus. Muita keskuksia, joissa asukasluku on yli tuhat ovat Vrbovsko (1 900) ja Ravna Gora (1 900). Begovo Razdolje, Kroatian korkeimmalla sijaitseva kylä (1 076 m) on Gorski kotarissa.

Gorski kotarin asukastiheys on alhainen, mutta suurin Kroatian vuoristoisessa osassa. Vuonna 2001 noin 28 000 ihmistä asui 1 300 neliökilometriä, joka tarkoittaa, että alueella asuu noin 22 ihmistä per neliökilometri. Kielellisesti alue on hyvin monimuotoinen, sillä suhteellisen pienellä alueella voidaan kuulla kaikkia kolmea kroatian kielen päämurteista. Joissakin Gorski kotarin osissa on myös huomattava italialainen yhteisö.[1]

Geomorfisesti Gorski kotar sijaitsee karstimaatasangolla ja alueen keskimääräinen korkeus on 800 m. Korkein kohta on Bjelolasica (1 534 m) ja seuraavaksi korkein Risnjak (1 528 m). Tasanko on ilmastollinen raja rantavyöhykkeen ja sisämaan välissä. Raja Kvarnerin alueen kanssa on määritelty Mustanmeren ja Adrianmeren valuma-alueiden rajan mukaisesti.Alueen eteläistä rajaa Likan kanssa ei ole selkeästi määritelty, mutta useimmat tutkijat pitävät tietä JasenakNovi Vinodolski rajana ja Jasenakin asukkaat itse katsovat olevansa jossain Gorski Kotarin ja Likan välissä. Pohjoisessa Kupa-joki on Gorski kotarin ja Slovenian Dolenjskan alueen rajana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gorski kotar.