Gonzalo Sánchez de Lozada

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gozalo Sánchez de Lozada Bustamante
Gozalo Sánchez de Lozada Bustamante
Bolivian presidentti
6. elokuuta 1993 - 6. elokuuta 1997
Edeltäjä Jaime Paz Zamora
Seuraaja Hugo Banzer Suárez
Bolivian presidentti
6. elokuuta 2002 - 17. lokakuuta 2003
Edeltäjä Jorge Quiroga
Seuraaja Carlos Mesa
Tiedot
Syntynyt 1. heinäkuuta 1930 (ikä 87)
La Paz, Bolivia
Puolue MNR
Puoliso Ximena Iturralde

Gonzalo Sánchez de Lozada Bustamante (s. 1. heinäkuuta 1930), lempinimeltään "Goni", oli Bolivian presidentti kaksi kautta elokuusta 1993 elokuuhun 1997 ja elokuusta 2002 lokakuuhun 2003.

Sánchez de Lozada kasvoi Yhdysvalloissa. Hän opiskeli kirjallisuutta ja filosofiaa Chicagon yliopistossa. Hän nousi presidentiksi Movimiento Nacionalista Revolucionario -puolueesta (MNR) Jaime Paz Zamoran jälkeen.

Hän sovelsi Jeffrey Sachsin kanssa talouteen ns. šokkiterapiaa, jonka tarkoitus oli pysäyttää budjettivajeesta johtunut hyperinflaatio. Hän teki sarjan uudistuksia, jotka hajauttivat taloutta, yksityisti maan luonnonvarojen hyödyntämistä, otti käyttöön kaksikielisen koulutuksen ja teki suuria muutoksia perustuslakiin. Hänen kautensa jälkeen presidentiksi valittiin aiemmin diktaattorina toiminut Hugo Banzer.

Sánchez de Lozada valittiin vuonna 2002 toiselle kaudelle 22% ääniosuudella. Hänet pakotettiin eroon mellakoinnin ja lakkojen jälkeen lokakuussa 2003. Häntä pidettiin liian amerikkalaismielisenä, häntä syytettiin uusliberaalista talouspolitiikasta ja suuryhtiöiden väitettiin saavan liian suuren osuuden Bolivian kaasun viennistä Yhdysvaltoihin ja Meksikoon.

Sánchez de Lozada pakeni Yhdysvaltoihin ja sai syytteen perustuslain vastaisista kaasukaupoista ja kansanmurhasta 60 ihmisen saatua surmansa mellakoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]