Jeffrey Sachs

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jeffrey Sachs

Jeffrey David Sachs (s. 5. marraskuuta 1954, Detroit, Michigan) on yhdysvaltalainen ekonomisti.

Sachs toimii Columbian yliopiston The Earth Instituten johtajana. Aiemmin hän on opiskellut ja työskennellyt Harvardin yliopistossa.

Sachs on toiminut useiden valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen neuvonantajana.

Sachs kutsuttiin Boliviaan 1985 presidentti Víctor Paz Estenssoron ja hänen talouspoliittisen neuvonantajansa de Lozadan avuksi taistelemaan hyperinflaatiota vastaan. Maassa alettiin toteuttaa tiukkaa rakennesopeutusta, valtionyritykset yksityistettiin, valtionhallinnon menoja ja työpaikkoja karsittiin ja finanssipuolta modernisoitiin. Mm. puolet maan 40 000 tinakaivostyöläisestä joukkoirtisanottiin vuonna 1985. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Bolivia oli makrotaloudellisten uudistusten mallimaa, ja Sachsin suunnittelemaa inflaatiokuria kutsuttiin ”Bolivian ihmeeksi”.[1] Kahdessa vuodessa inflaatio laski 20 000 %:sta vuodessa 11 %:iin.

Sachs alkoi neuvoa Puolan Solidaarisuus-liikettä 1989 ennen sen nousua hallitusvastuuseen elokuussa 1989. 1. tammikuuta 1990 Puolassa otettiin käyttöön ns. "šokkiterapia", nopeat liberaalit talousuudistukset. Puolan elintaso kohosi "20 vuodessa enemmän kuin missään muualla" ja vuonna 2008 Puolan bruttokansantuote oli 77 % korkeampi kuin 1989.[2]

Puolan malli yritettiin toistaa Venäjällä 1991 jälkeen. Sachs oli paikalla Jeltsinin hajottaessa Neuvostoliiton ja aloitti talousuudistukset Jegor Gaidarin kanssa. Poliittisista syistä uudistuksia tehtiin kuitenkin paljon vähemmän ja osa niistäkin vedettiin takaisin.

Time-lehti nosti hänet maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle vuosina 2004 ja 2005.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ulkoministeriö, Global.Finland, Mr. MDG* pyrähti Pohjolaan, Köyhä kansa korotti ääntään[1][2]
  2. Suomen Kuvalehti 23/2009
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.