Golliwog

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Golliwogg Florence Kate Uptonin kirjassa vuodelta 1895.

Golliwog (alun perin Golliwogg) on lastenkirjallisuuden hahmo, joka esiintyi yhdysvaltalaisen Florence Kate Uptonin (1873–1922) kirjoissa. Hahmo esittää mustaa minstrelilaulajaa.[1] Ensimmäisen kerran se nähtiin The Adventures of Two Dutch Dolls (1895) -kirjan kuvituksessa. Kirjan suosion myötä sille tehtiin 14 vuoden aikana kaksitoista jatko-osaa.[2]

Golliwogille ei milloinkaan haettu tekijänoikeussuojaa, joten saksalainen Steiff alkoi 1909 tuottaa nukkeja ja hillovalmistaja Robertson otti sen tuotteittensa symboliksi.[3] Suomessa hahmo on nähty Halvan lakritsi- ja salmiakkimattojen sekä lakritsipurkkien kyljessä ja Fazerin lakritsipatukoiden kuorissa. Englantia lukevat keskikoululaiset saivat tutustua Golliwogiin 1950-luvulla Ole Reuterin oppikirjassa Learn English, jossa oli Golliwog-runo ja sen kuvituksena Tove Janssonin karrikoitu piirros.

1980-luvulta lähtien hahmoa on alettu pitää rasistisena symbolina.[4]

Säveltäjä Claude Debussyn pianolle sävelletyssä Children's Corner pianosarjassa on suosittu osa Golliwog’s Cakewalk, säveltämisen aikaan Florence Kate Uptonin suosio oli nousussa.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]