Going Underground

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Going Underground”
The Jam
Singlen ”Going Underground” kansikuva
Singlen tiedot
 Äänitetty  Townhouse Studios, Lontoo
 Julkaistu 14. maaliskuuta 1980
 Formaatti 7" vinyyli
 Tuottaja(t) Vic Coppersmith-Heaven
 Tyylilaji uusi aalto
 Levy-yhtiö Polydor
Listasijoitukset

 Yhdistynyt kuningaskunta #1

The Jamin muut singlet
The Eton Rifles
1979
”Going Underground”
1980
Start!
1980

Going Underground on brittiläisen The Jam -yhtyeen single vuodelta 1980. Singlen on tuottanut Vic Coppersmith-Heaven ja kustantanut Polydor Ltd. (U.K.) sarjatunnuksella POSP 113. Julkaisijayhtiö on And Son Music Ltd. Singlen kääntöpuolella on kappale "The Dreams of Children". Molemmat kappaleet ovat Paul Wellerin tekemiä.

Single on äänitetty Lontoon Shepherd's Bushissa sijaitsevassa Townhouse-studiossa ja sitä on valmistettu Ranskassa. Tämä painos oli pakattu valkoiseen kuvattomaan suojapaperiin.

Nimikappaleen minä-muotoon kirjoitetussa tekstissä Weller asettuu hänen kohdistettujen odotusten ja sellaisen vihamielisen yhteiskunnan ulkopuolelle, joka varustaa poikaprikaateja, valmistautuu atomirikokseen ja näkee aseistautumisen esim. munuaiskoneita tärkeämmäksi. Tekstiin on vaikuttanut silloinen maailmanpoliittinen tilanne ja kasvanut ydinsodan uhka, kun Neuvostoliitto tunkeutui Afganistaniin.

B-puolen kappaleella "The Dreams of Children" kuuluu Wellerin kasvanut mielenkiinto 1960-luvun lopun brittiläiseen psykedeeliseen popmusiikkiin ja tämä linja jatkui vuoden 1980 The Jam –albumilla Sound Affects. Kappaleen takaperin kuultava intro on edellisen Setting Sons
-albumin kappaleesta "Thick As Thieves". Kappaleen minä-muotoisessa sanoituksessa kertoja herää nykyhetken harmaaseen ja yksinäiseen painajaiseen nähtyään sitä ennen optimistista unta lasten unelmista ja onnen päivistä.

Singleä oli tilattu ennakkoon 200 000 kappaletta, joten se nousi suoraan listaykköseksi ja viipyi siellä kolme viikkoa. Vastaavaan oli aikaisemmin yltänyt Slade vuoden 1973 singlellään Merry Xmas Everybody.

Singlen saaman suosion myötä siitä julkaistiin tuplaversio, joista ylimääräinen sisälsi kappaleet "The Modern World" ja "Down in the Tube Station at Midnight". Nämä olivat peräisin The Jamin Lontoon Rainbow Theatren konsertista 3. joulukuuta 1979. Lisäksi 18. huhtikuuta julkaistiin uudelleen kaikki yhdeksän aikaisempaa Jam-singleä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Jam s. Going Underground (Polydor Ltd. (U.K.) POSP 113, 1980)
  • Timo Rauhaniemi: The Jam. POP – Levynkeräilijän erikoislehti, 2002, 4. vsk, nro 1 (9). Tampere: .
Tämä musiikkikappaleeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.