Giovanni Gentile

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee filosofia. Säveltäjästä kertoo Giovanni Gentile.
Giovanni Gentile
Henkilötiedot
Syntynyt30. toukokuuta 1875
Kuollut15. huhtikuuta 1944 (68 vuotta)
Koulutus ja ura
Koulukunta Hegeliläisyys
Opettaja Alessandro d'Ancona ja Amedeo Crivellucci

Giovanni Gentile (dʒoˈvanni dʒenˈtiːle; 30. toukokuuta 1875 Castelvetrano, Sisilia – 15. huhtikuuta 1944 Firenze, Italia) oli italialainen uushegeliläinen idealistinen filosofi, jota voi verrata Benedetto Croceen. Hän kuvasi itseään “fasismin filosofiksi”, ja hän haamukirjoitti Benito Mussolinin kirjoittamaksi merkityn La Dottrina del Fascismo (1932; 'Fasismin oppijärjestelmä'). Hän kehitti myös oman filosofisen järjestelmän aktualistinen idealismi.

Gentile sai vaikutteita sellaisilta italialaisilta intellektuelleilta kuin Giuseppe Mazzini, Rosmini, Gioberti sekä Silvio Spaventa, jolta hän lainasi ajatuksen autoctisi, ”itsensä rakentaminen”, mutta häneen vaikuttivat voimakkaasti myös saksalaiset idealistiset ja materialistiset ajattelun koulukunnat, nimittäin Karl Marx, Hegel ja Fichte, joiden kanssa yhteistä hänellä oli pyrkimys luoda Wissenschaftslehre, sellainen tiedon rakenteen teoria, johon ei sisälly oletuksia. Myös Friedrich Nietzsche vaikutti häneen, kuten voi nähdä Nietzschen yli-ihmisen ja Gentilen Uomo Fascistan yhtäläisyydestä.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Häyry, Matti, Fasismi ja muutoksen metafysiikka – Giovanni Gentilen aktualistinen idealismi Mussolinin Italian valtionfilosofiana. – Artikkeli sisältyy Ajatus-vuosikirjan erikoisnumeroon: Halonen, Ilpo & Heta Häyry (toim.), 1990, Muutos. Suomen Filosofisen Yhdistyksen Helsingissä 14.–15.1.1988 järjestämän kollokvion esitelmät.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.