Gimsøya

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gimsøya

Gimsøya on merkitty karttaan punaisella

Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Korkein kohta
Bardstrandfjellet, 769[1]
Pinta-ala
46,4 km² [1]
Väestö
Asukasluku
207 (2001)[1]
Kartta

Gimsøya on yksi Lofoottien saariryhmään kuuluvista saarista Pohjois-Norjassa Nordlandin läänissä. Saari sijaitsee Austvågøyan ja Vestvågøyan saarien välissä ja se kuuluu Våganin kuntaan.[1][2] Saari koostuu Vinjestä, Saupstadista, Hovsundista, Vikistä, Årstrandista, Sundklakkista, Barstandista, Gimsøysandista ja Gjendalenista.

Gimsøyalla oli ennen oma kuntansa, Gimsøy, joka erotettiin Våganin kunnasta omaksi kunnakseen vuonna 1856, mutta vuonna 1964 Gimsøy, Vågan ja Svolvaer yhdistettiin yhdeksi kunnaksi, Våganiksi.[3]

Gimsøyan eteläinen ja itäinen osa ovat mäkisiä, kun taas saaren pohjois- ja länsiosat ovat soisia ja alavia missä poikkeuksena on Hoven-vuori (368 m). Saaren korkein kohta on Bardstrandfjellet (769 m). Viereisistä saarista Gimsøyan erottavat lännessä Sundklakkstraumen- ja idässä Gimsøystraumen-salmi.[2] Saarella on monia suuria suojeltuja alueita johtuen erityisestä kasvillisuudesta ja linnuista.

Gimsøystraumin silta

Saarella on kauppa, vanhainkoti sekä päiväkoti, ja ala- ja yläaste. Gimsøyan pääelinkeino on maatalous, mutta myös kalastus ja turismi ovat tärkeitä tulon lähteitä saaren asukkaille. Saarelta löytyy myös esimerkiksi 9-reikäinen golfkenttä, elektroniikka-asennusyritys, kuljetusyritys ja kotileipomo.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatie E10 kulkee Gimsøyan eteläpuolen kautta, yhdistäen saaren Austvågøyaan Gimsøystraumenin sillalla ja Vestvågøyaan Sundklakkstraumenin sillalla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Store Norske Leksikon - Gimsøya (norjaksi). Viitattu 14. heinäkuuta 2013.
  2. a b Karttadata: Norkart: Virtuaalinen Norjan kartta FINN.no. Viitattu 18.10.2022. (norjaksi)
  3. Store Norske Leksikon - Gimsøy (norjaksi). Viitattu 14. heinäkuuta 2013.
Tämä Norjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.