Gilbert Grape

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gilbert Grape
What’s Eating Gilbert Grape
Ohjaaja Lasse Hallström
Käsikirjoittaja Peter Hedges
Tuottaja
Säveltäjä
Kuvaaja Sven Nykvist
Leikkaaja Andrew Mondshein
Erikoistehosteet Howard Jensen
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 118 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 11 000 000 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Gilbert Grape (What’s Eating Gilbert Grape) on ruotsalaisen Lasse Hallströmin ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 1993. Sen pääosia näyttelevät Johnny Depp, Juliette Lewis, Darlene Cates, Mary Steenburgen ja Leonardo DiCaprio. Elokuvan käsikirjoituksen on laatinut Peter Hedges oman romaaninsa pohjalta. DiCaprio sai roolistaan Oscar-ehdokkuuden.

The New York Timesin kriitikot valitsivat Gilbert Grapen vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu Endoran pikkukaupunkiin, Iowaan. Gilbert Grape (Johnny Depp) on kiireinen hoitaessaan Arnieta (Leonardo DiCaprio), joka on hänen kehitysvammainen pikkuveljensä. Veljekset seuraavat, miten useat turistien täyttämät matkailuautot ajavat kaupungin halki asettuakseen sitten läheiselle leirintäalueelle, kuten joka vuosi. Gilbertin äidistä, Bonniesta (Darlene Cates), on tullut sairaalloisen lihava masennuttuaan vuosikausiksi miehensä itsemurhan johdosta. Koska Bonnie ei pysty huolehtimaan lapsistaan itse, Gilbert joutuu korjaamaan heidän vanhaa maalaistaloaan ja huolehtimaan Arniesta, jolla on tapana yrittää kiivetä kaupungin vesitorniin, jos hänet jättää liian kauaksi aikaa yksin. Gilbertin siskot Amy ja Ellen (Laura Harrington ja Mary Kate Schellhardt) puolestaan hoitavat perheen kotitaloustyöt ja ruoanlaiton. Gilbert suhtautuu veljeensä hyvin huolehtivasti, ja hänen periaatteensa onkin, ettei kukaan koske Arnieen. Uusi ”Foodland” -supermarketti on avautunut lähistölle ja uhkaa Lamsonin pientä ruokakauppaa, jossa Gilbert työskentelee. Sen lisäksi Gilbertillä on suhde erään naimisissa olevan naisen, Betty Carverin (Mary Steenburgen), kanssa.

Kun Grapen perhe on valmistautumassa Arnien 18-vuotissyntympäiväjuhliin, nuori Becky-niminen nainen (Juliette Lewis) ja hänen isoäitinsä (Penelope Branning) jäävät kaupunkiin jumiin, kun heidän matkailuvaununsa hajoaa. Beckyn ja Gilbertin välille puhkeaa romanssi, mutta Gilbertin epätavallinen elämäntilanne uhkaa heidän nupullaan olevaa suhdettaan. Viettääkseen enemmän aikaa Beckyn kanssa ja katsellakseen tämän kanssa auringonlaskua Gilbert jättää Arnien yksin kylpyammeeseen. Gilbert palaa kotiin vasta myöhään ja herää seuraavana aamuna löytääkseen kylmästä tärisevän Arnien istumasta yhä kylpyammeen jäätävässä vedessä. Gilbert tuntee suurta syyllisyyttä, ja myös muu perhe on vihainen tapahtuneesta. Arnie kieltäytyy siitä lähtien menemästä lähellekään vettä, mukaan lukien Beckyn matkailuvaunun vierellä sijaitsevaa lampea. Sen lisäksi Arnie sotkee itseään jatkuvasti, ja Gilbert saa näin vain lisää hankaluuksia. Bettyn ja Gilbertin suhde kääntyy laskusuuntaan, kun Betty yrittää harrastaa Gilbertin kanssa seksiä tämän puhuessa puhelimessa Bettyn aviomiehelle (Kevin Tighe). Kun Betty alkaa sitten tehdä Gilbertille kaiken lisäksi vielä vaatimuksia, hänen ja Gilbertin suhde päättyy. Lopulta Bettyn aviomies saa sydänkohtauksen ja hukkuu, minkä seurauksena Betty lähtee pois kaupungista aloittaakseen uuden elämän jossain muualla. Useat kaupunkilaiset uskovat Bettyn tappaneen aviomiehensä, vaikka Bobby McBurney (Crispin Glover), yksi kaupungin kuolemansyyntutkijoista, vakuuttaa kyseessä todella olleen sydänkohtaus. Bobbyn lisäksi ainoastaan Gilbert uskoo Bettyn syyttömyyteen.

Becky lähenee Gilbertin ja Arnien kanssa ja auttaa Gilbertiä pohtimaan tämän omia tunteita. Erään kerran he syventyvät keskusteluunsa niin, että lopulta Gilbert huomaa Arnien kadonneen. Arnie on palannut takaisin vesitornille ja onnistunut viimein kipuamaan sen päälle. Arnie pidätetään, minkä seurauksena hänen äitinsä, joka ei ole poistunut kotoaan seitsemään vuoteen, ryntää poliisiasemalle vaatimaan poikansa vapauttamista tehden itsestään samalla naurunalaisen.

Pian sen jälkeen Arnie katoaa maalaismarkkinoiden aikana, ja hänet löydetään korkean puun latvasta. Myöhemmin Arnie syö kotona kalliin syntymäpäiväkakkunsa ennen aikojaan ja kieltäytyy menemästä kylpyyn Gilbertin kehotuksesta huolimatta. Gilbert menettää malttinsa ja lyö Arnieta. Sitten teostaan kauhistunut Gilbert ajaa autolla tiehensä. Arnie lähtee kotoa etsimään Beckyä, joka ottaa hänet siipiensä suojaan. Gilbert näkee Arnien Beckyn kanssa ja sen, miten Becky onnistuu houkuttelemaan Arnien kahlaamaan matkailuvaunun vieressä olevaan lampeen. Arnie pääsee eroon vesipelostaan, ja Gilber tuntee syyllisyyttä aiemmasta käytöksestään. Kun Gilbertin ja Arnien siskot tulevat Beckyn luokse ja vievät Arnien kotiin, Gilbert lähestyy Beckyä uudelleen. He keskustelevat Gilbertin omasta turhautuneisuudesta ja myös hänen isänsä kuolemasta. Seuraavana päivänä Gilbert palaa kotiin Arnien syntymäpäiville pyytääkseen tältä anteeksi.

Arnien syntymäpäivien jälkeen Bonnie tapaa Beckyn ensimmäistä kertaa ja kävelee sen seurauksena portaat ylös omaan makuuhuoneeseensa ensimmäistä kertaa vuosiin. Sinä iltana hän menehtyy omassa vuoteessaan. Arnie yrittää herättää äitiään seuraavana päivänä luullen tämän vain pilailevan. Sitten hän juoksee ulos talosta ja alkaa satuttaa itseään. Kun Arnien siskot yrittävät saada häntä lopettamaan, he tajuavat Bonnien kuolleen. Poliisit kertovat Grapen perheelle, että he tarvitsevat nosturin ja kansalliskaartin, jos he aikovat saada Bonnien ulos talosta. Kun poliisit lähtevät, Gilbert ja hänen siskonsa itkevät äitinsä menetystä. Sisarukset käsittävät, että nosturi ja kansalliskaarti vetäisisivät paikalle töllistelevän ihmisjoukon. He haluavat säästää äitinsä moiselta spektaakkelilta, joten he tyhjentävät koko talon lukuun ottamatta äitinsä vuoteella makaavaa ruumista ja sytyttävät talon sitten tuleen.

Kuluu vuosi. Gilbert ja Arnie ovat jälleen seuraamassa matkailuautojen saapumista kaupunkiin. Gilbert selostaa yleisölle, että Amy on saanut töitä leipomon johtajana Des Moinesissa ja että Ellen on päässyt vaihto-oppilaaksi. Gilbert ja Arnie ovat päättäneet lähteä pois, Beckyn mukaan. Arnie jahtaa matkailuautoja ja viuhtoo käsillään iloisena Beckyn paluusta. Gilbert ja Becky halaavat nauraen toisiaan, Arnien ja Gilbertin noustessa auton kyytiin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Johnny Depp  Gilbert Grape  
 Juliette Lewis  Becky  
 Leonardo DiCaprio  Arnie Grape  
 Mary Steenburgen  Betty Carver  
 Darlene Cates  Bonnie Grape  
 Laura Harrington  Amy Grape  
 Mary Kate Schellhardt  Ellen Grape  
 Kevin Tighe  Ken Carver  
 John C. Reilly  Tucker Van Dyke  
 Crispin Glover  Bobby McBurney  
 Penelope Branning  Beckyn isoäiti  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Best 1,000 Movies Ever Made. (Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004.) The New York Times. Arkistoitu 11.7.2016. Viitattu 13.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.