Gilanlohi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gilanlohi
Trout gila Spring1.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Lohikalat Salmoniformes
Heimo: Lohet Salmonidae
Suku: Tyynenmerenlohet Oncorhynchus
Laji: O. gilae
Kaksiosainen nimi

Oncorhynchus gilae
(Miller, 1950)

Alalajit
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Gilanlohi Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Gilanlohi Commonsissa

Gilanlohi (Oncorhynchus gilae) on tyynenmerenlohiin kuuluva pienikokoinen pohjoisamerikkalainen lohikala. Se esiintyy ainoastaan suppealla alueella New Mexicon ja Arizonan osavaltioissa virtaavan Gilajoen latvoilla.

Kala elää pienissä vuoristopuroissa yli 2000 metrin korkeudessa. Elinympäristöjen heikkenemisen takia se oli erittäin uhanalainen ja sen elinalue oli rajoittunut noin kolmeenkymmeneen jokikilometriin 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Kalastus on ollut kielletty. Purojen kunnostusprojektien ja laitoskasvatukseen perustuvien istutusten ansiosta kanta ja levinneisyysalue ovat sittemmin elpyneet huomattavasti, ja liittovaltiotason uhanalaisuusluokitusta voitiin lieventää vaarantuneeseen vuonna 2006.[2]

Gilanlohi on läheistä sukua arizonanlohelle, joka voidaan lukea saman lajin alalajiksi (Oncorhynchus gilae apache). Se risteytyy myös kirjolohen kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gimenez Dixon, M. (1996): Oncorhynchus gilae IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.02.2016 "needs updating". (englanniksi)
  2. Gila Trout Recovery in Arizona - A Wildlife Success Story (Arkistoitu – Internet Archive) Arizona Game and Fish Department (luettu 2016)