Gibraltarin juutalaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gibraltarin juutalaiset
Väkiluku 600[1]
Merkittävät asuinalueet
Flag of Gibraltar.svg Gibraltar
Kielet englanti, ladino, heprea
Uskonnot Juutalaisuus

Gibraltarin juutalaiset ovat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvalla Gibraltarilla asuvia juutalaisia. Heitä on nykyisin noin 600, eli 2 % alueen väestöstä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gibraltarilaisen synagogan sisätiloja.

Juutalaisia on ollut Gibraltarilla ainakin jo vuodesta 1356 lähtien. Tuolta ajalta säilynyt lähde mainitsee juutalaisten pyytäneen apua merirosvojen vangeiksi ottamille juutalaisille. Kun juutalaiset karkotettiin Espanjasta vuonna 1492, monet heistä pakenivat Marokkoon Gibraltarin kautta. Vuonna 1713 Espanja allekirjoitti Utrechtin sopimuksen, jolla Gibraltar annettiin briteille. Sopimus kielsi "maureja" ja juutalaisia asettumasta alueelle, mutta vuonna 1729 britit kuitenkin solmivat sopimuksen Marokon sulttaanin kanssa, jolla juutalaisten kauppiaiden sallittiin asettua Gibraltarille.[2] Nykyisin monella alueen juutalaisella onkin marokkolaiset juuret[1].

Vuonna 1805 juutalaisten määrä oli jo kasvanut siten, että he muodostivat noin puolet Gibraltarin väestöstä. Vuonna 1843 alettiin julkaista ladinon kielistä Cronica Israelitica lehteä. Juutalaisten määrä oli suurimmillaan vuonna 1878, jolloin heitä oli 1 533. Heidän määränsä väheni kuitenkin 1900-luvulle tultaessa ja toisen maailmansodan aikana monet evakuoiduista eivät koskaan palanneet takaisin.[2]

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet tyypilliset Marokon juutalaisten perinteet ovat yhä elossa Gibraltarilla. Paikalliset juutalaiset viettävät muun muassa Henna juhlia, jotka pidetään häitä edeltävänä yönä. Myös monet synagogissa lauletut laulut ovat alkuperältään marokkolaisia.[1] Alueella on mahdollista saada myös juutalaista koulutusta[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Penny Spiller: Jews of Gibraltar reflect on their roots BBC News. Viitattu 31.8.2012. (englanniksi)
  2. a b c Gibraltar Jewish Virtual History Tour. Viitattu 31.8.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]