Ghazi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ghazi I
Ghazi3.jpg
Irakin kuningas
Valtakausi 8. syyskuuta 19334. huhtikuuta 1939
Edeltäjä Faisal I
Seuraaja Faisal II
Syntynyt 2. toukokuuta 1912
Mekka, Osmanien valtakunta
Kuollut 4. huhtikuuta 1939 (26 vuotta)
Bagdad, Irak
Hautapaikka Kuninkaallinen mausoleumi, Bagdad
Puoliso Aliya bint Ali
Lapset Faisal II
Koko nimi
Ghazi bin Faisal
Suku Banū Hāshim
Isä Faisal I
Äiti Huzaima bint Nasser
Uskonto sunnalaisuus

Ghazi (2. toukokuuta 19124. huhtikuuta 1939) oli Irakin kuningas 19331939.

Ghazi syntyi Mekassa, nykyisessä Saudi-Arabiassa. Hänen isänsä oli Faisal, ensimmäinen Irakin kuningas. Vanhimpana poikana hän sai pitää huolta isoisästään, Mekan emiiri Husain ibn Alista. Ghazi ja muut hašimidit pakenivat Hijazista Jordaniaan Ibn Sa’udin hyökkäyksen jälkeen. Ghazi asetettiin samana vuonna Bagdadissa kruununprinssiksi. Koulutuksensa kruununprinssi sai brittiläisessä Harrow School -sisäoppilaitoksessa. Hänet kruunattiin kuninkaaksi isänsä kuoleman jälkeen 1933 Bagdadissa.

Ghazi oli heikko hallitsija, mutta vankka arabinationalisti, ja vastusti brittijoukkojen läsnäoloa maassaan. Hän tuki kenraali Bakr Sidqia, joka lokakuussa 1936 syrjäytti Yasin al-Hašimin siviilihallituksen ja asetti valtaan Hikmat Sulaimanin. Hän otti myös vaatimuksekseen Kuwaitin liittämisen Irakiin. Lisäksi hänen väitettiin tunteneen sympatioita Natsi-Saksaa kohtaan.

Ghazi kuoli vuonna 1939 selvittämättömässä auto-onnettomuudessa. Jotkutkenen mukaan?väittivät, että vaikutusvaltaisen ministerin Nuri al-Sa’idin miehet tappoivat hänet. Hänen poikansa Faisal seurasi häntä. Ennen Faisalin täysi-ikäisyyttä valtionhoitajana toimi Ghazin veli Abdulilah.

  Edeltäjä:
Faisal I
Irakin kuningas
19331939
Seuraaja:
Faisal II