George Miksch Sutton

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

George Miksch Sutton (16. toukokuuta 1898 Bethany, Nebraska7. joulukuuta 1982) oli yhdysvaltalainen lintutieteilijä ja taidemaalari.

George Sutton oli Harry Trumbull Suttonin ja Lola Anna Miksch Suttonin vanhin poika. George kiinnostui linnuista jo pikkupoikana. Vuonna 1915 hän aloitti kirjeenvaihdon Louis Agassiz Fuertesin kanssa ja 1916 matkusti Fuertesin oppiin muutamaksi viikoksi. 1918 hän aloitti työt Carnegie Museumissa Pittsburghissa, ensin munakokoelmien parissa, ja myöhemmin hän työskenteli Walter Edmond Clyde Toddin apulaisena Labradorin ja Pohjois-Kanadan matkoilla. Sutton valmistui Bethany Collegesta Virginiasta vuonna 1923.

Vuonna 1925 Sutton lähti Carnegiesta ja sai Pennsylvanian valtionornitologin viran. Hän kirjoitti ensimmäisen kirjansa An Introduction to the Birds of Pennsylvania (1928). Vuonna 1929 hän erosi virasta ja ryhtyi tekemään väitöskirjaa Cornellin yliopistossa Arthur Allenin ohjauksessa. Cornellissa hänestä tuli lintuosaston kuraattori, ja hän matkusteli laajalti Pohjois-Amerikassa keräämässä näytteitä. Näihin aikoihin hän kirjoitti kaksi kirjaa, Eskimo Year (1934) ja Birds in the Wilderness (1936). Vaikka Sutton olikin Cornellin kirjoissa, hän työskenteli myös Michiganin yliopiston kenttäasemalla ja teki tutkimusta yhdessä Josselyn Van Tynen kanssa Michiganin eläinmuseossa.

Toisessa maailmansodassa Sutton palveli ilmavoimissa ja yleni majuriksi. Hän tutustui kersantti Roger Tory Petersoniin ja luutnantti Franklin McCameyiin, joiden kanssa teki linturetkiä. Sodan jälkeen Suttonille tarjottiin työtä Michiganin yliopistossa, ja hän otti tarjouksen vastaan. Hän kirjoitti ja kuvitti teoksen Mexican Birds: First Impressions (1951). Ajan mittaan hän kuitenkin riitaantui Van Tynen kanssa, ja vuonna 1952 hän sai eläintieteen professorin viran Oklahoman yliopistosta. Samana vuonna hänestä tuli Bethany Collegen kunniatohtori. 1958 Sutton vietti kesän Islannissa ja kirjoitti kirjan Iceland Summer.

Suttonin kirjassa Oklahoma Birds (1967) koottiin yhteen Oklahoman ornitologinen tieto. Hän jäi eläkkeelle 1968 mutta jatkoi silti Stovall Museumin lintuosaston kuraattorina ja emeritusprofessorina. Hän myös jatkoi kirjoittamista, maalaamista ja gradua tekevien opiskelijoiden ohjaamista. Sutton oli arvostettu taiteilija ja maalasi monien julkaisujen kansikuvia. Hän ei yleensä myynyt taulujaan, mutta jos myi, niiden tuotto käytettiin yleishyödyllisiin tarkoituksiin, kuten eläintarhojen ja luonnonhistoriallisten museoiden kohentamiseen.

George Sutton kuoli eturauhassyöpään ja hänen tuhkansa siroteltiin tuuleen Oklahoman Black Mesan alueelle. Vuonna 1983 perustettiin hänen nimeään kantava yksityinen tutkimusasema George M. Sutton Avian Center Bartlesvilleen Oklahomaan.

Sutton kirjoitti kaikkiaan 13 kirjaa, 18 lajikuvausta ja museojulkaisua, 201 lehtiartikkelia, 12 kirja-arvostelua, neljä muistokirjoitusta, 18 kansantajuista juttua ja kahdeksan esseetä. Lisäksi hän kuvitti ainakin 18 kirjaa.

Linnuista Sutton nimesi kääpiökiitäjän (Tachornis furcata) vuonna 1928.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]