Josselyn Van Tyne

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Josselyn Van Tyne (11. toukokuuta 1902 Philadelphia1957) oli yhdysvaltalainen lintutieteilijä.

Josselyn Van Tynen vanhemmat olivat Claude Halstead Van Tyne ja Isabella Joslin Van Tyne. Hänen isänsä oli historioitsija, joka työskenteli Pennsylvanian yliopistossa ja myöhemmin Michiganin yliopistossa, jossa hänestä tuli Historia-osaston johtaja.

Josselyn Van Tyne avioitui Helen Belfield Batesin kanssa 1933.

Van Tyne kiinnostui linnuista jo poikana. Hän vieraili usein Ann Arborin eläintieteellisessä museossa. Hän opiskeli Harvardissa ja väitteli filosofian tohtoriksi Michiganissa 1928. Väitöskirjan aiheena oli rikkitukaanin (Ramphastos sulfuratus, silloin R. brevicarinatus) biologia, jota varten Van Tyne tutki lajia Panaman kanavan alueella Barro Colorado Islandilla. Hänen kiinnostuksensa tukaaneihin jatkui läpi elämän.

Van Tyne työskenteli Michiganin yliopiston eläinmuseossa ensin apulaiskuraattorina ja vuodesta 1931 alkaen kuraattorina, jossa virassa hän pysyi kuolemaansa saakka. Eläintieteen professori hän oli vuodesta 1953 lähtien. Van Tyne tutki etenkin lintujen systematiikkaa, esiintymistä, ekologiaa ja biologiaa. Hän työskenteli pääasiassa museossa mutta kävi joka vuosi pitkällä retkellä. Hän kävi Indo-Kiinassa 1928–1929, Keski-Amerikassa, arktisessa Kanadassa, Euroopassa ja monissa paikoissa Yhdysvaltoja. Hän oli tehokas keräilijä ja preparoi erinomaisesti tuhansia lintuja.

Van Tyne toimitti The Wilson Bulletinia vuosina 1939–1948. Toimittajana hän oli äärimmäisen pikkutarkka ja perehtyi käsikirjoitukseen ja viitteisiin ylettömän huolellisesti, mistä aiheutui monenlaisia ongelmia. Van Tyne liittyi vuonna 1922 American Ornithologists' Unioniin, jossa hän palveli useissa toimikunnissa ja myös yhdistyksen puheenjohtajana 1950–1953. Vuonna 1954 hän toimi puheenjohtajana International Ornithological Congressin tapaamisessa Baselissa, Sveitsissä.

Van Tyne kuvaili ja nimesi joitakin lintujen alalajeja, muun muassa luolapääskyn alalajin citata.[1]

Van Tyne oli tuottelias kirjoittaja ja alla olevassa listassa on vain pieni osa hänen kirjoituksistaan.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Birds of the Kelley-Roosevelts Expedition to French Indo-China, yhdessä Outram Bangsin kanssa. 1931.
  • The Birds of Northern Peten, Guatemala. 1935.
  • ... The discovery of the nest of the Colima warbler (Vernivora crissalis). 1936.
  • The Birds of Brewster County, Texas. 1937.
  • Check list of the birds of Michigan. 1938.
  • Island Life in Lake Michigan. Cranbrook. 1948.
  • A Distributional Check-list of the Birds of Michigan, yhdessä Dale A. Zimmermanin kanssa. 1959.
  • Fundamentals of Ornithology, yhdessä Andrew J. Bergerin kanssa. 1959.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]