Outram Bangs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Outram Bangs (12. tammikuuta 1863 Watertown, Massachusetts22. syyskuuta 1932 East Wareham, Massachusetts) oli yhdysvaltalainen eläintieteilijä.

Hänen vanhempansa olivat Edward Bangs ja Annie Outram (Hodgkinson) Bangs. Nuoruutensa hän vietti Watertownissa ja Bostonissa keräten nisäkkäitä ja lintuja yhdessä vanhemman veljensä Edward A. Bangsin kanssa.

Bangs opiskeli Harvardin yliopistossa 1880–1884. Hänestä tuli Harvardin museon soveltavan eläintieteen nisäkäsosaston intendentti vuonna 1900. Hän lähetti keräilijöitä Keski-Amerikkaan hankkimaan museolle lintuja. Vuonna 1908 hänen 24 000 nahan erinomainen lintukokoelmansa esiteltiin museossa. Tästä lähtien hän ryhtyi toden teolla kehittämään museon lintukokoelmia, saattaen ne lopulta maailman parhaiden joukkoon. Myöhemmin hän erikoistui keräämään Kiinan linnustoa ja museon kiinalaisten lintujen kokoelman oli maailman parhain ja Bangs alan arvostetuin tutkija.

Bangsin kirjallinen tuotanto käsitti 275 kirjoitusta. Hän oli American Ornithologists' Unionin jäsen vuodesta 1884.

Bangs kuvaili ja nimesi linnuista muun muassa kolumbiansakun (Penelope perspicax). Hänen kunniakseen on nimetty santamartanluura (Grallaria bangsi) ja kolumbianvuoritangaroiden suku (Bangsia).

Kirjoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The hummingbirds of the Santa Marta Region of Colombia, American Ornithologists' Union, New York (1899)
  • The Florida Puma, Proceedings of the Biological Society of Washington 13:15-17. (1899)
  • The Mammals and Birds of the Pearl Islands, Bay of Panama, Harvard University Museum of Comparative Zoology, Bulletin 46 (8) : 137-160 (1905) yhdessä John Eliot Thayerin kanssa
  • Notes on the Birds and Mammals of the Arctic Coast of East Siberia, New England Zoological Club, Proceedings, 5 : 1-66 (1914) yhdessä Glover Morrill Allenin and J. E. Thayerin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]