Louis Agassiz Fuertes

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fuertesin maalaus kobolttihaikarasta vuodelta 1927

Louis Agassiz Fuertes (7. helmikuuta 1874 Ithaca, New York22. elokuuta 1927 Unadilla, New York) oli yhdysvaltalainen lintutieteilijä ja taidemaalari.

Fuertesin isä oli Estevan Antonio Fuertes, joka oli Cornellin yliopiston tie- ja vesirakennuksen professori vuodesta 1873. Kesäkuussa 1904 Fuertes avioitui kouluaikaisen tyttöystävänsä Margaret (Madge) F. Sumnerin kanssa, ja heille syntyi tyttäret Mary ja Sumner.

Fuertes päätti lintumaalarin urastaan tavattuaan Elliott Couesin vuonna 1894. Fuertes opiskeli Cornellin yliopistossa ja häneltä tilattiin maalauksia jo opiskeluaikoina. Vuonna 1899 hän osallistui Edward Henry Harrimanin johtamalle Alaskan rannikoiden tutkimusretkelle. Myöhemmin Fuertes matkusteli hyvin laajalti Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikassa sekä Etiopiassa.

Fuertes työskenteli yhdessä American Museum of Natural Historyn Frank Chapmanin kanssa sekä kentällä, museon dioraamojen taustojen maalaajana että kirjojen kuvittajana. Retkeillessän Meksikossa yhdessä Chapmanin kanssa Fuertes löysi uuden papukaijalajin, jonka Capman vuonna 1912 nimesi hänen kunniakseen Hapalopsittaca fuertesi (risaldanaratti).[1]

Fuertes toimi ornitologian lehtorina Cornellissa vuodesta 1923 alkaen. 1926–1927 hän osallistui Wilfred Hudson Osgoodin johtamalle Etiopianretkelle, jonka aikana hän loi eräät kuuluisimmista maalauksistaan.

Fuertes kuoli törmättyään autollaan junaan muutamia kuukausia Etiopiasta paluunsa jälkeen. Fuertes toimi monien luontomaalarien esikuvana, kuten George Miksch Sutton, jonka ohjaajana hän toimi, sekä Roger Tory Petersonin ja Jorg Khunin. Elinaikanaan Fuertes kuvitti yli 60 kirjaa ja satoja hänen töitään julkaistiin lehtiartikkeleissa.

Boy Scouts of America-niminen partiojärjestö nimitti Fuertesin Kunniapartiolaiseksi vuonna 1927.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]