Game Boy -konsolisarja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Game Boy (jap. ゲームボーイ, Gēmu Bōi) -konsolisarja on Nintendon kehittämä sarja käsikonsoleita. Se on maailmanlaajuisesti yksi myydyimmistä pelikonsolisarjoista (yli 188 miljoonaa yksikköä).[1] Alkuperäinen Game Boy on myynyt lähes 70 miljoonaa yksikköä, Game Boy Color 50 miljoonaa ja Game Boy Advance yli 75 miljoonaa kesäkuun 30. päivään 2006 mennessä.[2]

Game Boy -malleja. Vasemmalta: alkuperäinen, Pocket, Light, Color, Advance, Advance SP, Advance SP Mark II, Micro.

Nintendon Game Boy -käsikonsoli julkaistiin ensi kerran 1989. Se oli Nintendon pitkäaikaisen työntekijän, Gunpei Yokoin, suunnittelutyön tulos. Yokoi oli ollut aiemmin vastuussa jo Game & Watch -käsikonsolisarjasta Nintendon siirtyessä leluista videopeleihin.

Kun Gunpei Yokoi suunnitteli alkuperäisen Game Boyn, hän tiesi, että menestyäkseen sen pitäisi olla pieni, kevyt, halpa ja kestävä, ja että sillä pitäisi tietenkin olla julkaisussa monipuolinen ja tunnettu pelivalikoima. Tämän periaatteen avulla Game Boyn onnistui hankkia suuri kannattajajoukko, vaikka markkinoilla olikin tarjolla teknisesti parempia konsoleita värinäytöillä.

Game Boy jatkaa suosiotansa tähän päivään asti. Konsoli juhli 15. vuosipäiväänsä vuonna 2004, joka oli lähes samaan aikaan kuin Nintendo Entertainment Systemin 20. vuosipäivä. Juhlan kunniaksi Nintendo julkaisi Classic NES Series -pelisarjan ja NES-väriteemaisen Game Boy Advance SP:n.

On huhuttu, että Game Boy -konsolisarjaa ei enää jatkettaisi,[3] mutta toimitusjohtaja Satoru Iwatan mukaan näin ei ole. Iwatan mukaan olisi ajattelematonta tuoda markkinoille uutta käsikonsolia Nintendo DS:n nauttiessa suurta suosiota.[4]

Pääartikkeli: Game Boy

Alkuperäinen Game Boy julkaistiin 21. huhtikuuta 1989 Japanissa. Siinä oli nestekidenäyttö ja se pyöritti pelejä vaihdettavilta erikseen ostettavilta pelimoduuleilta. Se saavutti suuren suosion osittain sen mukana tulleen Tetris-pelin ansiosta, joka oli silloin jo tunnettu. Game Boy oli ensimmäinen pelimoduuleja käyttänyt konsoli, jolla neljä pelaajaa saattoi pelata samaan aikaan.

Play It Loud!

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1995 Nintendo julkaisi useita erivärisiä Game Boy -malleja. Niitä markkinoitiin kampanjalla "Play it Loud!". Play it Loud! -konsoli on väriään lukuun ottamatta samanlainen kuin alkuperäinen harmaa Game Boy. Play It Loud! -yksiköitä myytiin punaisena, keltaisena, vihreänä, mustana, sinisenä ja valkoisena. Isossa-Britanniassa julkaistiin myös nykyään hyvin harvinainen Manchester United -malli samaan aikaan kuin muutkin Play it Loud! -konsolit.

Game Boy Pocket

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Game Boy Pocket

Vuonna 1996 Nintendo julkaisi Game Boy Pocketin. Se oli huomattavasti pienempi, valoisampi ja vähemmän virtaa kuluttava kuin alkuperäinen Game Boy. Pocketissa on tilaa kahdelle AAA-paristolle. Yhdet paristot kestävät noin 10 tuntia. Pocketissa oli myös pienempi linkkikaapeliportti. Tämä Pocketissa ensimmäistä kertaa mukana ollut portti on nähty jälkeenpäin kaikissa Game Boy -malleissa paitsi Game Boy Microssa.

Game Boy Light

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Game Boy Light on ainoa Game Boy -sarjan tuote, joka on julkaistu ainoastaan Japanissa. Nintendo päätti, etteivät Yhdysvaltojen pelaajat kaipaa valoa vaan väriä. Light on samankokoinen kuin Pocket mutta sen näytössä on taustavalo. Konsoli kuluttaa myös huomattavasti vähemmän paristoja. Nyt kahdella AA-paristolla pystyi pelaamaan jopa 20 tuntia.

Game Boy Color

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Game Boy Color

Game Boy Color julkaistiin vuonna 1998. Siinä on värillinen grafiikka ja nopeampi suoritin kuin edeltävissä malleissa.

Game Boy Advance

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Game Boy Advance

Game Boy Advance julkaistiin vuonna 2001. Siinä on jälleen edeltäjäänsä parempi grafiikka ja nopeampi suoritin.

Game Boy Advance SP

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Game Boy Advance SP

Vuonna 2003 ilmestynyt Game Boy Advance SP on suorituskyvyltään sama kuin Advance mutta näyttö on valaistu ja aukitaitettava.

Game Boy Micro

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Game Boy Micro

Game Boy Micro julkaistiin vuonna 2005. Se ei enää tue alkuperäisen Game Boyn ja Game Boy Colorin pelejä.

Lisälaitteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Game Boylle julkaistiin myös lisälaitteita:[5]

  1. Game Boy Gets Pretty in Pink on March 27 (Arkistoitu – Internet Archive) www.nintendo.com (englanniksi) Luettu 4. tammikuuta 2007
  2. Consolidated financial highlights (Arkistoitu – Internet Archive) www.nintendo.co.jp (englanniksi) Luettu 18. lokakuuta 2007
  3. Hatfield, Daemon. E3 2006: Nintendo Hints at Game Boy's End gameboy.ign.com (englanniksi) Luettu 2. tammikuuta 2007
  4. Exclusive Interview: Satoru Iwata biz.gamedaily.com (englanniksi) Luettu 2. tammikuuta 2007
  5. Game Boy Hardware nindb.net. Viitattu 18.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]