Galvaaninen erotus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muuntajaa käytetään yleisesti galvaaniseen erotukseen esimerkiksi virtalähteissä.
Rele
Optoeristin soveltuu digitaalipiirien galvaaniseen erottamiseen.

Galvaaninen erotus tarkoittaa sähkötekniikassa sähköisen järjestelmän kahden osan välillä olevaa eristystä, joka estää varauksenkuljettajien siirtymisen osien välillä.[1] Toisin sanoen näiden osien välillä ei kulje virtaa. Osien välillä voi silti siirtyä sähköenergiaa tai informaatiota kapasitanssin, induktanssin, sähkömagneettisen kentän tai sähkömekaniikan välityksellä.[2][3]

Galvaanisella erotuksella on suuri merkitys sähköturvallisuudessa ja mittaustekniikassa sekä korroosionestossa, koska se estää virran kulun eri potentiaaleissa olevien virtapiirien välillä ja rajoittaa ei-toivottujen virtojen kiertoa järjestelmässä.

Sovelluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Muuntaja erottaa ensiön ja toision galvaanisesti toisistaan, koska muuntajan ensiö- ja toisiopuolet kytkeytyvät toisiinsa keskinäisinduktanssin välityksellä. Ensiökäämin läpi kulkeva vaihtovirta synnyttää keskinäisinduktanssin vuoksi sähkövirran myös toisioon, mutta tasavirta ei siirry ensiön ja toision välillä. Siksi muuntajaa käytetään jännitteen muuntamisen ohella erottamaan eri potentiaalissa olevia järjestelmän osia toisistaan. Tarkoitukseen käytetään usein varta vasten suunniteltua suojaerotusmuuntajaa.
  • Rele on sähkömekaaninen kytkin, jonka avulla heikkovirtasignaalilla voidaan ohjata virtaa niin, että ohjaavan ja ohjattavan piirin välille ei muodostu galvaanista kytkentää.
  • Optoerotinta eli optoisolaattoria voidaan käyttää signaalin siirtoon toisistaan galvaanisesti eristetyn sähköisen piirin ja heikkovirtapiirin välillä. Optoisolaattori on LEDin ja fototransistorin yhdistelmä. LEDin emittoima valo saa valotransistorin johtamaan sähkövirtaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IEC 60050 - International Electrotechnical Vocabulary - Details for IEV number 151-12-26: "galvanic separation" www.electropedia.org. Viitattu 17.3.2022.
  2. Michael Stock: Galvanic Isolation: Purpose and Methodologies All about circuits. 12.1.2016. Viitattu 13.3.2022.
  3. Sourav Gupta: Galvanic Isolation – Signal Isolation and Power Isolation CircuitDigest. 26.7.2019. Viitattu 13.3.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]