Galina Ustvolskaja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Galina Ivanovna Ustvolskaja (ven. Гали́на Ива́новна Уство́льская, 17. kesäkuuta 1919 Petrograd22. joulukuuta 2006 Pietari) oli venäläinen taidemusiikin säveltäjä.

Ustvolskaja syntyi Pietarissa. Hän opiskeli Pietarin konservatoriossa 19371947 ja sai sävellyksenopetusta Dmitri Šostakovitšilta. Šostakovitš oli vakuuttunut siitä, että hänen sävellyksensä tulisivat olemaan menestyksiä. Šostakovitš kosi oppilastaan kahdesti 1950-luvulla, ensimmäisen vaimonsa kuoltua ja toisen avioliittonsa hajottua. Ustvolskaja kuitenkin avioitui itseään parikymmentä vuotta nuoremman oppilaansa Konstantin Bagreninin (ent. Makuhin) kanssa vuonna 1966.

Pitkään Ustvolskajan teoksista esitettiin ainoastaan isänmaallisia lauluja virallisissa tilaisuuksissa. Neuvostoliiton hajoamisen aikaan ainoa hänen yleisesti esitetty teoksensa oli viulusonaatti vuodelta 1952. Nyttemmin hänen teoksiaan on myös levytetty yhä enemmän.

Ustvolskaja kuoli 87-vuotiaana 22. joulukuuta 2006.[1]

Ustvolskaja oli tyyliltään modernisti. Hänen tuotantoonsa kuuluu mm. viisi sinfoniaa, useita pianosonaatteja ja kamarimusiikkia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.