Galiaskar Kamalin akateeminen tataariteatteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kamal-teatteri, Kaban-joen rannassa.

Galiaskar Kamalin akateeminen tataariteatteri (tat. Галиәсгар Камал исемендәге татар дәүләт академия театры, ven. Татарский Академический Театр имени Галиаскара Камала) on johtavimpia tataarien teattereita Venäjällä. Se on perustettu vuoden 1906 joulukuussa ja vuonna 1939 nimetty tataarilaisen kirjailijan Galiaskar Kamalin mukaan (Ğaliäsgar Qamal). Teatteri sijaitsee Tatarstanin pääkaupungissa, Kazanissa.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimäiset tiedossa olevat tataarilaisen näytelmätaiteen alkutaipaleet olivat 1800-luvulla, kun harrastajateatteriryhmiä perustettiin joissain Venäjän isoimmissa kaupungeissa ja kylissä. Gabdrahman Ilyasin vuoden 1886 näytelmä "Onneton tyttö" oli ensimmäinen julkaistu tataarinkielinen näytelmä. Sen on sanottu saaneen vaikutteita turkkilaiselta kirjailijalta İbrahim Şinasilta ja hänen teokseltaan "Runoilijan avioliitto" (1860). Molemmat näytelmät ottavat kantaa pakkoavioliittoihin.

1800-luvun puolivälissä tataarien harrasteryhmät järjestivät ilmaisia yksityisesityksiä mutta kiinnostuneita oli hyvin vähän. Heidän esittämät näytelmät olivat siihen aikaan usein venäläisten ja ulkomaalaisten teoksia. Ensimmäinen julkinen tataarinäytäntö oli vuonna 1906. Se oli Säyyar -ryhmän organisoima. Kyseisestä ryhmästä lopulta muodostui suosituin tataarilainen teatteriyritys. Vuonna 1939, se nimettiin näytelmäkirjailija Galiaskar Kamalin mukaan. Vuonna 1987, teatteri asettui sen nykyiselle sijainnille, Kaban-jokien rantaan.

Teatterin aula näytännön väliajalla.

Teatterin ohjelmisto sisältää tänä päivänä pääsääntöisesti tataarinkielisiä näytelmiä, mutta myös joitain venäläisten ja muiden kirjoittamia näytelmiä. Ihmisille jotka eivät kieltä puhu, on järjestety mahdollisuus katsoa tataarinäytelmiä käännettynä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Большая Российская энциклопедия: В 30 т. / Председатель науч.-ред. совета Ю. С. Осипов. Отв. ред С. Л. Кравец. Т. 1. А — Анкетирование. — М.: Большая Российская энциклопедия, 2005. — 766 с.: ил.: карт.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]