Gadsdenin osto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ostettu alue.

Gadsdenin osto (engl. Gadsden Purchase, esp. Venta de La Mesilla: suom. La Mesillan myynti) oli tapahtuma, jossa Yhdysvallat hankki Meksikolta 76 800 km2 (29670 neliömailia) laajuisen alueen nykyisten Arizonan osavaltion eteläosassa ja New Mexicon osavaltion lounaisosassa.[1] Se oli osa Mesillan sopimusta, joka astui voimaan 8. kesäkuuta 1854.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvallat halusi rakentaa mantereen poikki eteläistä reittiä kulkevan rautatien, ja ostoon sisältyi alueita Gilajoen etelä- ja Rio Granden länsipuolella, joita tarvittiin rataa varten. Samalla haluttiin myös selkeyttää ja rauhoittaa raja-aluetta.[1] Meksikon puolella Santa Annan hallitus oli rahavaikeuksissa, ja vuosien 1846-48 tuhoisan Meksikon-Yhdysvaltain sodan jälkeen hallitus mahdollisesti piti parempana myydä alue ja saada siitä korvaus, kuin menettää se Yhdysvalloille ilman korvausta.[2]

Sopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sopimuksen ensimmäisen luonnoksen allekirjoittivat 30. joulukuuta 1853 James Gadsden, Yhdysvaltain Meksikon-suurlähettiläs, jonka mukaan se Yhdysvalloissa tunnetaan, ja Antonio López de Santa Anna, Meksikon presidentti. Yhdysvaltain senaatti pienensi ostettavaa aluetta noin kolmanneksella ja laski vastaavasti siitä maksettavaa hintaa, minkä jälkeen senaatti ratifioi sen 25. huhtikuuta 1854, minkä jälkeen se päätyi presidentti Franklin Piercen allekirjoitettavaksi. Meksikossa sopimus hyväksyttiin lopullisesti sen voimaanastumispäivänä 8. kesäkuuta 1854. Sopimuksen mukaan Meksiko sai alueesta maksuna 10 miljoonaa dollaria (v. 2018 valuutassa $230 miljoonaa).

Vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Southern Pacific Railroad -yhtiö rakensi alueen poikki radan 1881-1883. Gadsdenin osto oli viimeinen merkittävä aluelaajennus, joka oli yhteydessä muuhun Yhdysvaltoihin, ja sen seurauksena Yhdysvaltain ja Meksikon raja asettui nykyiseen muotoonsa. Arizonalaiset Tucsonin ja Yuman kaupungit ovat ostetulla alueella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Gadsden Purchase, 1853-1854. Office of the Historian, US Department of State. (englanniksi)
  2. Deeds, Susan M. (1996). "Gadsden Purchase", Encyclopedia of Latin American History and Culture Vol. 3. New York: Charles Scribner's Sons, 1–2. 
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gadsden Purchase