GSM Suomi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

GSM Suomi oli vuosina 2007–2009 toiminut suomalainen matkapuhelinoperaattori ja ICT-palveluyritys.[1] Yritys toimi aluksi itsenäisenä, minkä jälkeen se myytiin pörssiyhtiö Evialle ja lopulta operaattoriliiketoiminta ja asiakkuudet päätyivät maakunnallisten puhelinoperaattorien omistamalle Dicamelle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GSM Suomi perustettiin vuonna 2007.[1] Parhaimmillaan GSM Suomi työllisti 200 henkeä ja sen toimitusjohtajana toimi Antti Seistola. Yhtiöllä oli alueellisia toimipisteitä, jotka sijaitsivat Espoossa, Turussa, Vaasassa, Hyvinkäällä, Lahdessa, Oulussa, Kajaanissa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Joensuussa, Mikkelissä ja Tampereella. GSM Suomi tuli tunnetuksi Spiidi-liittymistään, jotka takasivat asiakkaiden sakkojen maksamisen, jos nämä kärähtivät kännykkään puhumisesta auton ratissa.

Vuonna 2008 pörssiyhtiö Evia ilmoitti ostavansa yhtiön. Maaliskuun lopussa 2009 yhtiö ilmoitti rahoitustilanteensa vaikeutuneen seurauksella, että yhtiön palkanmaksu työntekijöilleen oli viivästynyt. Kerrottiin, että yhtiön luotonsaanti oli vaikeutunut johtuen yleisestä taloustilanteesta. Aikaisemmin oli informoitu, että Evia lykkäsi vuoden 2008 tilinpäätöksensä julkistusta noin kuukaudella yrityskaupassa ilmenneiden seikkojen takia. Finanssivalvonta (Fiva) oli todennut, että säädösten mukaan hankkijaosapuoli kaupassa olikin GSM Suomi.[2] Yrityskauppa ei ollut järin onnistunut. Operaattorin osista muodostettu Evian tytäryhtiö Spectrico jätti kesäkuun 2009 alussa konkurssihakemuksensa. Markkinointiviestintää harjoittava osa Eviasta, muun muassa vanha Viherjuuri, jäivät pystyyn. Yrityskauppauutinen pompautti hetkeksi Evian kurssin viisinkertaiseksi, sitten yhtiön arvo kutistui takaisin pohjamutiinsa. Huhtikuun 2009 jälkeen kaupankäynti osakkeella keskeytyi.[3]

Dicame Oy osti GSM Suomen operaattoriliiketoiminnan ja siihen liittyvät asiakkuudet 10. huhtikuuta 2009. Kerrottiin, että asiakkaiden liittyminen toiminta jatkuu ennallaan.[4][5] Dicame Oy:n omistajiksi tulivat Pohjanmaan Puhelin Oy, Pohjois-Hämeen Puhelin Oy, Ikaalisten-Parkanon Puhelin Osakeyhtiö ja Telekarelia Oy sekä Jari Isola ja Juha Kämppi. Kämppi oli siirtynyt GSM Suomeen syksyllä 2007 myytyään Wireless House -nimisen langattomiin ratkaisuihin erikoistuneen yhtiönsä GSM Suomelle. Isola ja Kämppi erosivat GSM Suomen palveluksesta vähän ennen taloussotkujen julkistamista helmikuussa 2009.

GSM Suomen toiminnot ostanut Dicame lopetti GSM Suomen nettisivut marraskuussa 2009. Dicame jatkoi matkapuhelinpalveluiden tarjoamista, kunnes itse meni konkurssiin 2013.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b IT-viikko: GSM Suomi pistää päälle ip-vaihdetekniikan
  2. Taloussanomat 31.3.2009. [1] viitattu 31.3.2009.
  3. Rantanen, Esko. Talouselämä 9.6.2009. [2] viitattu 9.6.2009.
  4. Taloussanomat 10.4.2009: Dicame ostaa GSM Suomen
  5. Dicame Oy. Asiakastiedote 8.5.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]