GS1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

GS1 on voittoa tavoittelematon kansainvälinen järjestö, joka kehittää ja ylläpitää toimitusketjun hallinnan standardeja. GS1 rahoittaa toimintaansa myymällä järjestelmiensä tunnisteita asiakkailleen.

GS1:n järjestelmiä käyttää maailmanlaajuisesti yli 1,4 miljoonaa yritystä ja päivittäin GS1-tunniste on mukana yli 6 miljardin kauppatapahtuman kirjaamisessa ja välittämisessä. GS1 syntyi tammikuussa 2005 kun EAN (European Article Numbering Association) ja UCC (Uniform Commercial Code) yhdistyivät.

GS1 järjestelmä muodostuu neljästä avainalueesta: Viivakoodit, EDI eli kaupan sähköiset sanomat, GDSN eli yritysten välinen tiedonsiirto- ja synkronointijärjestelmä ja EPC eli RFID-tunnisteeseen tallennettu sähköinen tuotekoodi.

GS1 järjestelmän ytimenä on yli 112 eri maaorganisaation alueellaan myöntämä ja hallinnoima yritystunniste, jonka avulla sen lunastanut yritys voi antaa koko maailmassa yksiselitteisesti toimivia tunnisteita tuotteilleen, toimintapisteilleen ja logistisille tapahtumilleen. Suomessa tätä toimintaa hoitaa Elintarviketeollisuusliiton, Päivittäistavarakauppa ry:n ja Keskuskauppakamarin omistama GS1 Finland Oy. Eniten käytettyjä yksilöiviä tunnisteita ovat kauppanimikkeille annettavat GTIN-numerot (Global Trade Item Number), lavakuormia yksilöivät SSCC-numerot (Serial Shipping Container Code) ja etenkin sähköisessä sanomavälityksessä käytettävät GLN-osapuolitunnisteet (Global Location Number).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]