EPC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

EPC (Electronic Product Code), eli sähköinen tuotekoodi. Kansainvälisessä käytössä oleva koodi on tallennettu sähköisesti RFID-tunnisteeseen. EPC on 64- tai 96-bittinen koodi, joka on jaettu numerosarjoihin jotka sisältävät tietoa kuten valmistajan ja tuotteen tyypin. Suurin ero vanhan tuotekoodin UPC:n ja EPC:n välillä on se lisätieto mikä voidaan mahduttaa EPC-numeron suurempaan merkkimäärään. Jokainen EPC-numero on yksilöllinen, jolloin jokainen tuote tuoteryhmän sisällä on yksilöity, toisin kuin UPC-numerossa, jotka yleensä yksilöivät yksittäisten tuotteiden sijasta kokonaisia tuoteryhmiä.

EPC-numero sisältää seuraavat asiat:

  • Alkutunniste, mikä määrittää pituuden, tyypin, rakenteen, version ja EPC-sukupolven
  • Hallinnointinumero, mikä määrittää yhtiön tai yhtiömuodon
  • Objektiluokka, mikä määrittää SKU:n (stock keeping unit)
  • Sarjanumero, mikä on tietty ilmentymä objektiluokassaan

EPC järjestelmän loi Auto-ID Center Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa. Nyt järjestelmää hallinnoi EPCglobal, joka on EAN Internationalin ja UCC:n (Uniform Code Council) yhteishanke.

EPCglobal Network[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EPCglobal Network on joukko teknologisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat tuotteen välittömän ja automaattisen tunnistamisen, sekä tietojen jakamisen logistiikkaketjussa.

EPCglobal verkko käyttää radiotaajuuksien etätunnistamista (RFID) mahdollistaakseen tiedon tarkemman seuraamisen logistiikkaketjussa. Verkko koostuu viidestä keskeisestä elementistä: sähköinen tuotekoodi (EPC), ID systeemistä (RFID-tunnisteet ja -lukijat), Objektien nimipalvelusta, Physical Markup Language (PML) ja Savant.

EPC-numero on suunniteltu yksilöimään tietty tuote logistiikkaketjussa. EPC-numero sijaitsee tuotteessa esimerkiksi tarrassa, joka koostuu mikrosirusta ja antennista, muodostaen RFID-tunnisteen. Tunniste kommunikoi RFID-lukijan kanssa. Lukija välittää EPC-numeron järjestelmälle, josta käytetään nimitystä Objekti nimipalvelin. Nimipalvelin kertoo tietojärjestelmälle, mistä löytää tietoa kyseisestä tuotteesta.

Physical Markup Language (PML), on ohjelmointikieli, jota käytetään määrittämään tietoa EPCglobal Networkin fyysisissä objekteissa.

Savant on ohjelmisto, joka toimii EPCglobal Networkin keskusjärjestelmänä. Savant hallinnoi ja siirtää tietoa siten, että se ei ylikuormita olemassa olevia yhtiöllisiä ja julkisiaverkkoja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]