Göötit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skandinavia 1100-luvulla. Gööttien alue sinisellä.

Göötit eli götalaiset (isl. gautar), olivat muinaisskandinaavinen kansa tai heimo, joka asui nykyisen Etelä-Ruotsin alueella, Götajoen varrella. Götanmaa on saanut nimensä heidän mukaansa. Bysanttilainen historioitsija Prokopios mainitsee göötit noin vuonna 550 muodossa Gautoi, samoin historioitsija Jordanes silloisen Gautlandin, Gaut-joen eli Götajoen rannoilla sijainneen maan asukkaiden nimenä. [1] Beowulf-tarun sankari Beowulfin on katsottu olleen göötti.[2]

Myöhemmin gööteiksi on kutsuttu kaikkia Götanmaan asukkaita. Varhaisenglantilaiset tekstit Beowulf ja ”Widsith” mainitsevat geatas-kansan, joka on usein tulkittu gööteiksi. Saagoissa gööteistä käytetään nimitystä gautar. Etenkin ruotsalainen kansallismielinen historiankirjoitus (niin sanottu gööttiläinen historiankirjoitus) on perinteisesti yhdistänyt göötit gootteihin, mutta yhteydestä ei ole varmoja todisteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Götar Nordisk familjebok / Uggleupplagan. 10. Gossler - Harris / 887-888. Project Runeberg. Viitattu 21.1.2024. (ruotsiksi)
  2. Geat Merriam-Webster.com Dictionary. Viitattu 21.1.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]