Fukuokan linna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tamon torni Fukuokan linnassa

Fukuokan linna (jap. 福岡城 , Fukuoka-jō) on japanilainen linna, joka sijaitsee Chūō-kussa, Fukuokassa, Japanissa. Linna tunnetaan myös nimellä Maizuru Linna (jap. 舞鶴城, Maizuru-jō) tai Seki linna (jap. 石城 , seki-jō). Linna valmistui aikaisella Edo-kaudella Tozama-daimiolle Kuroda Nagamasalle. Japanin viranomaiset ovat määritelleet sen historiallisesti merkittäväksi paikaksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linna sijaitsee keskellä Fukuokan kaupunkia Fukusaki-kukkulalla. Linnan vallihautoina toimivat Nakagava-joki (jap. 那珂川, Nakagawa), joka rajaa linnan itäistä aluetta ja mutainen vesijättömaa linnan länsipuolista aluetta.

Rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1600-luvulla Kuroda Nagamasa sai huikean palkkion maa-alueena Chikuzenin provinssista palveluksistaan Sekigaharan taistelussa, ja muutti Najima-linnaan (jap. 名島城, Najima-jō) ja perusti Fukuoka-hanin. Tachibana Akitoshi rakennutti Najiman linnan ja Kobayakawa Takakage laajennutti sitä, mutta se oli silti liian pieni isommalle hanille. Tämä johti Fukusaki-kukkulan valintaan uuden linnan sijaintipaikaksi.

Uuden linnan rakentaminen alkoi vuonna 1601. Rakentajat olivat kokeneita. Yoshitaka oli asiantuntija linnoittamisessa ja kiviseppänä toimi Noguchi Kazunari, joka oli työskennellyt Edon ja Osakan linnojen rakennustöissä. Linna valmistui 1607 seitsemän vuoden työn jälkeen. Linnassa oli 47 tornia (jap. 櫓 tai 楼, yagura) ja se oli suurin Kyūshūn alueella 4,7 hehtaarin pohja-alallaan. Katō Kiyomasa läheisestä Kumamoto-hanista ylisti linnaa sen mahtavuudesta. Noguchi Kazunarin linnaan suunnittelema kylmä muuri oli kertoman mukaan erityisen vaikuttava antaen Fukuokan linnalle nimen kivilinna eli (Sekijō).

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Fukuoka Castle