Fuad Rouhani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fuad Rouhani (23. lokakuuta 1907 Teheran, Persia30. tammikuuta 2004 Lontoo, Britannia) oli iranilainen virkamies ja OPECin pääsihteeri 21. tammikuuta 196130. huhtikuuta 1964. Hän on ainoa iranilainen OPECin pääsihteeri.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rouhani meni nuorena töihin Iranin öljyteollisuuteen, joka oli tuolloin Britannian hallinnassa. Hän työskenteli Anglo-Persian Oil Companyssä, joka oli ensimmäinen öljyä Iranista löytänyt yhtiö. Yhtiöstä tuli myöhemmin British Petroleum. Rouhani hankki asianajajan koulutuksensa Lontoosta ja Pariisista. Hän hankki kaksi lakitieteen tutkintoa Lontoon yliopistosta vuonna 1937. Rouhani toimi Iranin hallituksen neuvonantajana, kun se kansallisti Anglo-Persian Oil Companyn vuonna 1951. Myöhemmin hän neuvoi šaahi Mohammad Reza Pahlavia öljyalan kysymyksissä.

Kun OPEC perustettiin 1961, Rouhanista tuli järjestön ensimmäinen pääsihteeri. Tehtävässä hän joutui toimimaan järjestön jäsenten erilaisten tavoitteiden sovittelijana. Vuonna 1964 Rouhanin seuraajaksi tuli irakilainen Abd ar-Rahman al-Bazzaz, joka kannatti radikaalimpaa politiikkaa ja islamia.

Rouhani toimi šaahin neuvonantaja vuosina 19651968, ja samaan aikaan hän jatkoi oikeustieteellisiä opintoja ja valmistui tohtoriksi Pariisin yliopistosta vuonna 1968. Hän toimi pääsihteerinä järjestössä, joka ajoi Iranin, Pakistanin ja Turkin taloudellista yhteistyötä. Iranin vallankumouksessa Rouhanin omaisuus takavarikoitiin, ja vuonna 1979 hän muutti Geneveen ja sieltä edelleen Lontooseen, jossa hän kuoli 96-vuotiaana.

Rouhani ei ollut erityisen uskonnollinen. Hän kuitenkin kirjoitti useita islamia koskevia kirjoja. Lisäksi hän käänsi persiaksi muun muassa Platonia ja C. G. Jungia. Rouhani soitti taria ja oli taitava pianisti. Hän oli mukana perustamassa Teheranin sinfoniaorkesteria.

Hänen puolisonsa oli Rohan Rouhani, ja heillä on kaksi tytärtä Guitty Hosseinpour ja Negar Diba.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Fuad Rouhani