Friedrich List

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Friedrich List
Josef Kriehuberin litografia Lististä vuodelta 1845.
Josef Kriehuberin litografia Lististä vuodelta 1845.
Henkilötiedot
Syntynyt6. elokuuta 1789
Reutlingen, Württemberg, Saksa
Kuollut30. marraskuuta 1846 (57 vuotta)
Kufstein, Tiroli, Itävalta
Koulutus ja ura
Tutkimusalue taloustiede
Tunnetut työt Kansantaloustieteen kansallinen järjestelmä
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Friedrich List (6. elokuuta 1789 Reutlingen30. marraskuuta 1846 Kufstein) oli saksalainen taloustieteilijä, joka korosti, että valtion oli menestyäkseen harjoitettava aktiivista talouspolitiikkaa ja suojeltava kotimaista teollisuutta.[1]

List suositteli tarkasti valittua varhaisessa kehitysvaiheessa olevan teollisuuden suojelua (täyden vapaakaupan sijaan). Hän ei vastustanut kansainvälistä kauppaa eikä viennin voimakasta laajentamista. Hän painotti kaupan tärkeyttä ja näki vapaakaupan lopullisena päämääränä, mutta piti teollisuuden suojelua tärkeänä talouskehityksen alkuvaiheessa.

Listin mukaan Britannia ei ollut noudattanut Adam Smithin liberalistista talouspolitiikkaa, vaan Britannian hallitus oli vahvistanut maansa taloutta eri tavoin, myös protektionistisin menetelmin. Hän neuvoi Saksaa seuraamaan samaa tietä.

List piti Saksan talouden keskeisenä ongelmana 38 erillisen maan välisiä tullimaksuja. Hän oli vuonna 1819 perustamassa vapaamuotoisen kauppa- ja teollisuusliiton (Handels- und Gewerbekammer) ja vuonna 1834 Saksan tulliliiton (Zollverein) Saksan valtioiden kesken. Alueen talouselämän kehittäminen pääsi vauhtiin. List laati rautateiden rakentamissuunnitelman ja sen mukainen ratojen rakentaminen alkoi. Ensimmäisenä rakennettiin vuosina 1837–1839 Leipzigin ja Dresdenin rataosuus. [2]

Listin pääteos on Kansantaloustieteen kansallinen järjestelmä (saks. Nationale System der politischen Ökonomie). Hänen näkemyksensä ovat olleet erittäin vaikutusvaltaisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Friedrich List Encyclopædia Britannica. Viitattu 11.6.2023. (englanniksi)
  2. Kinder, Hermann & Hilgemann, Werner: The Penguin Atlas of the World History : Volume 2, s. 47. Updated Edition. München: Deutscher Taschenbuch Verlag, 1995. ISBN 0-14-051289-6. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]