Saksan tulliliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulliliitto ja Saksan yhdistyminen

Zollverein (Deutscher Zollverein, suom. Saksalainen tulliliitto) oli Saksan liiton aikainen saksalaissvaltioiden välinen tulli- ja kauppapoliittinen yhtymä. Sopimus Zollvereinista eli tulliliitosta allekirjoitettiin 22. maaliskuuta 1833 ja se astui voimaan 1. tammikuuta 1834.

Preussilaisjohtoinen Zollverein korvasi Preussin ja Hessenin suuriherttuakunnan välisen tulliliiton (Preußisch-Hessischer Zollverein), keskisaksalaisen kauppaliiton (Mitteldeutscher Handelsverein) ja eteläsaksalaisen tulliyhdistyksen (Süddeutsche Zollvereinigung). Preussin ohella tulliliitto koostui alkujaan Hessenin suuriherttuakunnasta, Hessenin vaaliruhtinaskunnasta, Baijerista, Württembergistä, Saksista ja thüringeniläisistä pikkuvaltioista. Vuonna 1836 siihen liittyivät Baden, Nassau ja Frankfurt. 1842 tullialue laajeni Luxemburgilla, Braunschweigilla ja Lippellä; vuonna 1854 niitä seurasivat Hannover ja Oldenburg. Siten Zollverein kattoi noin 425 000 neliökilometrin suuruisen alueen ennen Pohjois-Saksan liiton perustamista.

Zollvereinin tavoite oli taloudellisten sisämarkkinoiden luominen ja taloudellisten kehysten yhtenäistäminen. Poliittisesti tulliliitto vahvisti Preussin asemaa ja edisti niin kutsutun Kleindeutsche Lösungin syntyä. Saksan keisarikunnan perustamisen jälkeen tulliliiton tehtävät siirtyivät keisarikunnalle. Luxemburg puolestaan kuului vuoteen 1919 asti saksalaiseen tullialueeseen, vaikkei osa Saksan valtakuntaa ollutkaan.