Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolueen logo

Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN) on El Salvadorissa toimiva vasemmistopuolue. Se perustettiin El Salvadorin sisällissodan alussa lokakuussa 1980 koordinoimaan vasemmistolaisten sissijärjestöjen toimintaa. FMLN:n perustajajäseniä olivat Fuerzas Populares de Liberación Farabundo Martí (FPL), Ejército Revolucionario del Pueblo (ERP), Resistencia Nacional (RN), Partido Comunista Salvadoreño (PCS) ja Partido Revolucionario de los Trabajadores Centroamericanos (PRTC). FMLN:n poliittinen siipi oli sodan aikana nimeltään Frente Democratico Revolucionario (FDR).

FMLN kävi veristä sisällissotaa El Salvadorin hallitusta vastaan vuoteen 1992 asti. Sisällissodan päättyessä FMLN demobilisoitui ja muuttui poliittiseksi puolueeksi. Se nousi vuoden 1994 vaaleissa maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Sama toistui vuonna 1997. Parlamenttivaaleissa 2000 ja 2003 FMLN sai suurimman parlamenttiryhmän, mutta ei määräenemmistöä. Vuoden 2006 vaaleissa se oli jälleen toiseksi suurin.

Presidentinvaaleissa vuosina 1994, 1999 ja 2004 FMLN:n ehdokkaat hävisivät oikeistolaisen ARENA-puolueen ehdokkaille. Puolueen pitkäaikainen johtaja ja vuoden 2004 presidenttiehdokas Schafik Handal kuoli 2006.

FMLN nousi jälleen suurimmaksi puolueeksi tammikuussa 2009 parlamenttivaaleissa, vaikka ei taaskaan saanut määräenemmistöä. Se voitti myös maaliskuussa järjestetyt presidentinvaalit. Presidentiksi valittu Mauricio Funes oli ensimmäinen FMLN:n presidenttiehdokas, joka ei ollut osallistunut sisällissodan taisteluihin. Kun Funes astui virkaansa 1. kesäkuuta, hänestä tuli El Salvadorin ensimmäinen vasemmistolainen presidentti.

FMLN:n nimessä mainittu Farabundo Martí oli elsalvadorilainen maatyöläisten kapinan johtaja 1930-luvulla.[1]

  1. Timeline: El Salvador BBC. 16.8.2012. Viitattu 17.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.