Freedom of Panorama

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

"Taideteoksen kuvaaminen on sallittua...
jos teos on pysyvästi sijoitettu julkiselle paikalle tai sen välittömään läheisyyteen. Jos taideteos on kuvan pääaihe, kuvaa ei saa käyttää ansiotarkoituksessa.
Tekstiin liittyvän kuvan saa kuitenkin ottaa sanomalehteen tai aikakauskirjaan.
Rakennuksen saa vapaasti kuvata."[1]
Tekijänoikeuslaki 25 §a 3,4

Kuva maisemasta, jossa on André Waterkeyn suunnittelema, vuonna 1958 valmistunut Atomium Brysselissä. Kuva monumentista on sensuroitu, koska Belgiassa ei kuvaamisajankohtana ollut Freedom of Panoramaa. Nykyisin kuvan julkaiseminen on kuitenkin laillista, kuten alla oleva kartta antaa ymmärtää.
”Maisemanvapauden” laajuus eri Euroopan maissa.
  OK, sis. taideteokset
  OK vain rakennuksille.
  OK ei-kaupalliseen käyttöön
  Ei OK
  Tuntematon

Freedom of Panorama (lyhennetään usein FOP, vapaasti suomennettuna maisemanvapaus)[2] on monien maiden tekijänoikeuslaissa oleva tekijänoikeuden rajoitus. Siinä määrätään sellaisten julkisella paikalla olevien rakennusten ja taideteosten kuvaamisesta, joiden tekijänoikeus on voimassa, sekä näistä otettujen kuvien julkaisemisesta ja käytöstä. Lainkohdan tarkoituksena on taata kohtuullinen kuvaamisen vapaus julkisilla paikoilla. Toisinaan tätä vapautta saatetaan rajoittaa muiden lakien kautta, kun kyseessä on esimerkiksi kansallinen turvallisuus.[3]

Suomen tekijänoikeuslain maisemanvapautta koskeva säännös on mainittu lakipykälän 25 a kohdissa 3 ja 4. Siinä sallitaan pysyvästi paikalleen asennettujen taideteosten kuvaaminen julkisessa paikassa tai sen välittömässä läheisyydessä. Näitä kuvia ei saa käyttää ansiotarkoituksessa, jos taideteos on kuvan pääaihe. Rakennuksia saa kuvata vapaasti, eikä niistä otettujen kuvien julkaisua ole rajoitettu.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tekijänoikeuslaki (8.7.1961/404) 25a 3,4 FINLEX ® - Valtion säädöstietopankki. Helsinki: Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy.
  2. Reda, Julia (esittelijä): Mietintöluonnos tekijänoikeuden ja lähioikeuksien tiettyjen piirteiden yhdenmukaistamisesta tietoyhteiskunnassa 22. toukokuuta 2001 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/29/EY täytäntöönpanosta (2014/2256(INI)) (PDF) (s. 11) 15.1.2015. Euroopan parlamentti, oikeudellisten asioiden valiokunta. Viitattu 24.6.2015.
  3. Bryce Clayton Newell: Freedom of Panorama: A Comparative Look at International Restrictions on Public Photography Cleighton Law Review. 2011. Viitattu 23.6.2015.
  4. Tekijänoikeuslaki Finlex. Edita Publishing Oy ja oikeusministeriö. Viitattu 23.6.2015.