Franz Marc

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Franz Marc
Franz Marc vuonna 1910
Franz Marc vuonna 1910
Henkilötiedot
Syntynyt8. helmikuuta 1880
München, Baijer, Saksan keisarikunta
Kuollut4. maaliskuuta 1916 (36 vuotta)
Verdun, Ranska
Kansalaisuus saksalainen
Taiteilija
Ala taidemaalaus,
taidegrafiikka
Taidesuuntaus Ekspressionismi
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Franz Marc (8. helmikuuta 1880 München4. maaliskuuta 1916 Verdun, Ranska) oli saksalainen taidemaalari ja taidegraafikko.

Franz Marcin taide luokitellaan ekspressionistiseksi, ja häntä pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä saksalaisista taidemaalareista.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Franz Marc oli taidemaalari Wilhelm Marcin poika. Hän opiskeli vuosina 1900–1903 Münchenin kuvataideakatemiassa, minkä jälkeen hän ryhtyi vapaaksi taiteilijaksi. Hänen taiteilijauransa alkuvaiheen tärkeimpiä esikuvia olivat ranskalaiset impressionistit sekä Paul Gauguin ja Vincent van Gogh.

Vuosina 1911–1914 Marc kuului ”Der Blaue Reiter” -taiteilijayhdistyksen johtohahmoihin. Tuona aikana hän loi kaikki tunnetuimmat teoksensa. Hänen mieliaiheitaan olivat eläimet, joiden hän katsoi kuvastavan luonnollisuutta ja viattomuutta. Hän kuvasi töillään paratiisia sellaisena kuin se oli ennen ihmisen turmelevaa vaikutusta. Vuonna 1914 hän hylkäsi myös eläinaiheet ja siirtyi kohti puhtaan abstraktia tyyliä.

Ystävänsä Wassily Kandinskyn tavoin myös Marc piti taidetta väylänä näkymättömään hengelliseen todellisuuteen. Niinpä esimerkiksi värien ei tarvitse jäljitellä luontoa, vaan niiden avulla voidaan tuoda esiin asioiden syvempiä merkityksiä. Marc kehitti jopa oman väriteorian, jossa sininen kuvasi miehisyyttä ja järkeä, keltainen naisellisuutta ja aistillisuutta, punainen materiaa ja voimaa.

Kuvaavaa Marcin kunnianhimoisille taiteellisille tavoitteille oli se, että hän haaveili taulujensa olevan eräänlaisia uuden henkisemmän aikakauden alttaritauluja, joiden edessä tulevaisuuden ihmiset voisivat hiljentyä.

Kuten niin monet muutkin taiteilijat, myös Marc lähti vuonna 1914 innokkaana sotaan. Pian hän kuitenkin huomasi sodan mielettömyyden ja toivoi sodan päättymistä, jotta hän voisi jatkaa taiteellisten päämääriensä toteuttamista.

Marc kaatui Verdunissa vuonna 1916. Hänet on haudattu Münchenin eteläpuolella sijaitsevaan Kochel am Seen kylään, jossa nykyään sijaitsee myös Franz Marc -museo.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]