Franz Lisztin musiikkiakatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Franz Lisztin musiikkiakatemia.

Franz Lisztin musiikkiakatemia (unk. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Zeneakadémia) on musiikkiyliopisto Budapestissa Unkarissa. Sen perusti säveltäjä ja pianovirtuoosi Franz Liszt vuonna 1875. Musiikkiakatemia toimi ensin Lisztin asunnossa, kunnes se sai oman rakennuksen Andrássy útin varrelle vuonna 1879. Nykyiseen, jugend-tyyliseen rakennukseen musiikkiakatemia muutti vuonna 1907.

Akatemia on ollut perustamisestaan lähtien Unkarin arvostetuin musiikkiyliopisto. Siellä vaikuttivat "ensimmäisellä kultakaudella" 1900-luvun alussa muun muassa Béla Bartók, Zoltán Kodály, Jenő Hubay, Ernő Dohnányi ja Leó Weiner. Toisen maailmansodan ja Unkarin kansannousun jälkeen monet opettajat ja opiskelijat lähtivät maasta. Kodály jäi kuitenkin Unkariin, ja hänen ansiostaan Unkarin musiikkipedagogiikka kehittyi radikaalisti.

1960-luvulla Franz Lisztin musiikkiakatemiassa uransa aloittaneita ovat György Ligeti, György Kurtág, Péter Eötvös, Miklós Perényi ja Éva Marton, 1970-luvulla Zoltán Kocsis, András Schiff ja Dezső Ránki. Akatemiassa on nykyään noin 900 opiskelijaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]