Ernő Dohnányi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ernő Dohnányi

Ernő Dohnányi (27. heinäkuuta 18779. helmikuuta 1960) oli unkarilainen säveltäjä, kapellimestari ja pianisti.[1]

Dohnányi syntyi nykyisessä Bratislavassa. Hänen isänsä oli sellonsoittoa harrastanut matematiikanprofessori, jolta saamiensa alkeisopintojen jälkeen nuori säveltäjä pääsi opiskelemaan Hans von Koesslerin johdolla. Johannes Brahmsin järjesti Dohnányin ensimmäisen julkaistun sävellyksen, pianokvintetto c-molli, ensiesityksen Wienissä.[1]

Opiskeltuaan lyhyesti Eugen d'Albertin johdolla Dohnányi debytoi Berliinissä 1897, ja pian hän saavutti pianistina mainetta eri puolilla Eurooppaa. Hän ei rajoittunut resitaaleihin tai orkesterien solistinosiin, vaan esitti myös kamarimusiikkia. Hän selvisi toisen maailmansodan kotimaassaan, mutta siirtyi sen jälkeen Yhdysvaltoihin. Hän kuoli keuhkokuumeeseen New Yorkissa 82-vuotiaana.

Dohnányin viimeinen esiintyminen tapahtui kapellimestarina 30. tammikuuta 1960. Hänen tuotantonsa säveltäjänä on muodoltaan monipuolista: siihen kuuluu mm. oopperoita, kuoromusiikkia, orkesteriteoksia, konserttoja, kamarimusiikkia ja pianokappaleita. Vaikutteita on haettu paitsi perinteisestä eurooppalaisesta taidemusiikista, myös kotiseudun kansanmusiikista sekä myöhemmin amerikkalaisesta kansanmusiikista (American Rhapsody) ja jazzista.lähde?

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ernő Dohnányin poika Hans von Dohnányi oli juristi, joka teloitettiin huhtikuussa 1945 osallisena Adolf Hitlerin salamurhayritykseen.[2] Murhayritys tunnetaan paremmin nimellä heinäkuun 20. päivän salaliitto.

Hans von Dohnányin poika Christoph von Dohnányi (s. 1929) on kapellimestari, joka on toiminut mm. Clevelandin orkesterin johtajana.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Blair Johnston: Artist Biography All Music Guide. Viitattu 4.5.2019.
  2. Dohnanyi, Hans von The Righteous Among The Nations. Viitattu 4.5.2019.
  3. Neil Fisher: Christoph von Dohnányi: the truth about my father, the man who tried to kill Hitler The Times. 2014. Viitattu 4.5.2019.
Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.