Frances Hodgson Burnett

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frances Hodgson Burnett

Frances Hodgson Burnett (F. H. Burnett, o.s. Hodgson, 24. marraskuuta 1849 Manchester29. lokakuuta 1924) oli brittiläinen kirjailija. Hän syntyi rikkaaseen perheeseen, mutta lapsuus oli köyhä sen jälkeen, kun perheen isä kuoli Burnettin lapsuudessa.[1] Lasten piti auttaa perheen rahan hankinnassa. Burnett oli harrastanut kirjoittamista jo aivan pienestä pitäen, jo vähän toisella kymmenennellä ollessaan hän sai hankittua kirjoituksillaan rahaakin. 16-vuotiaana Burnett perheensä kanssa muutti Tennesseehen Yhdysvaltoihin ja jatkoi kirjoittamista tosissaan. Hän meni myöhemmin naimisiin lääkäri Burnettin kanssa ja he saivat kaksi poikaa. Hän meni vielä uudestaan naimisiin ja sai myös Yhdysvaltojen kansalaisuuden. Burnett kuuluu niihin naiskirjailijoihin, jotka onnistuivat 1800-luvulla elättämään itsensä kirjoittamalla, vaikka tuohon aikaan porvarillisen luokan naisten työntekoa ei pidetty hyväksyttävänä asiana.[1] Kirjoittamalla hän sai sen verran rahaa, että pystyi myöhemmin eroamaan miehestään, joka ei myöskään ollut tavallista 1800-luvun lopussa ja muutti sitten takaisin Englantiin.[1]

Kirjallinen tuotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burnett kirjoitti yli 50 kirjaa, joista suurin osa oli suunnattu lapsille ja nuorille. Hänen elinaikanaan suosituimpia olivat hänen romanttiset kirjansa, mutta nykyään hänen tunnetuimpia kirjojaan ovat:

  • Pikku lordi (1886) – Amerikkalainen poika Cedric muuttaa Englantiin äreän ja itsekkään isoisänsä luokse, mutta onnistuu valloittamaan tämän puolelleen.
  • Pikku prinsessa (1888, 1905, 1909) – Saara Crewe viedään sisäoppilaitokseen. Sitten hänen rikas isänsä kuolee ja sisäoppilaitoksen johtajatar järjestää huonot olot köyhtyneelle tytölle. Salaperäinen ystävä kuitenkin järjestää onnellisen lopun tarinalle.
  • Kadonnut prinssi (1915) – Marko on asunut isänsä kanssa eri paikoissa, nyt hän muuttaa Lontooseen. Siellä hän tutustuu katupoikajoukkoon, joista yhden kanssa hän saa suoritettavakseen salaisen tehtävän. Heidän pitää viedä ympäri Eurooppaa viesti Samavia-nimisen valtion oikean hallitsijan kannattajille.
  • Salainen puutarha (1911) – Orpo Mary viedään Intiasta Englantiin setänsä luokse. Hän on hieman hemmoteltu ja äreä, niin hänen on aluksi vaikea tottua erilaiseen ympäristöön. Hän löytää 10 vuotta lukittuna olleen puutarhan. Hän myös tutustuu paikalliseen reippaaseen poikaan ja löytää suuresta talosta sairaalloisen serkkunsa, joiden kanssa hän saa puutarhan kasvamaan.
  • Burnett, Frances Hodgson: Pikku lordi. (Little Lord Fauntleroy, 1886.) Suomentanut Helmi Setälä. Otava ,1892. 2. painos. Porvoo – Helsinki: WSOY, 1952.
  • Burnett, Frances Hodgson: Pikku prinsessa. (Sara Crewe, 1888.) Suomentanut Toini Swan. WSOY, 1912. 7. painos. Porvoo – Helsinki: WSOY, 1965.
  • Burnett, Frances Hodgson: Salainen puutarha. (The Secret Garden, 1911.) Suomentanut Toini Swan. WSOY, 1920.
  • Burnett, Frances Hodgson: Salainen puutarha. (The Secret Garden, 1911.) Suomentanut Sari Karhulahti. Helsinki: Art House, 2006. ISBN 951-884-419-4.
  • Burnett, Frances Hodgson: Kadonnut prinssi. (The Lost Prince, 1915.) Suomentanut Toini Swan. WSOY, 1918. 4. painos. Helsinki: Otava, 1932.

Filmatisointeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b c Frances Hodgson Burnett – mamma till den lille lorden Stockholms stadsbibliotek (ruotsiksi) Viitattu 12.7.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.