François Joseph Gossec

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
François Joseph Gossec

François-Joseph Gossec (17. tammikuuta 173416. helmikuuta 1829) oli Ranskassa vaikuttanut belgialainen klassismin ajan säveltäjä.

Gossec syntyi Ranskalle kuuluneessa pienessä kylässä nimeltä Vergnies, nykyisessä Belgian Hainaut’ssa ja toimi kuoropoikana Antwerpenissä. Lähdettyään Pariisiin hän sai Jean-Philippe Rameaun vakuuttuneeksi kyvyistään. Hän pääsi La Popelinièren yksityisen orkesterin kapellimestariksi ja sai oman ensimmäisen sinfoniansa esitetyksi vuonna 1754. Condén ruhtinaan orkesterin johdossa hän sai tuotetuksi myös oopperoita ja muita omia sävellyksiään.

Gossec sai vuonna 1760 huomattavan menestyksen teoksellaan Requiem. Teokseen ihastui sittemmin Wolfgang Amadeus Mozart, joka tapasi Gossecin ainakin kerran Pariisin-matkallaan vuonna 1778 ja kuvasi tätä kirjeessä isälleen "hyväksi ystäväksi ja hyvin kuivaksi mieheksi". Gossec sai mainetta myös kapellimestarina; hän johti omien teostensa lisäksi muiden muassa Joseph Haydnin sävellyksiä. Hän kuului Ranskan Kunnialegioonan varhaisimpiin ritareihin 1800-luvulla.

Gossec opetti Conservatoire de Musiquessa vuodesta 1795 1810-luvulle. Vuoteen 1817 hän työsti viimeistä teostaan Te Deumia. Hän kuoli sittemmin Pariisiin liitetyssä Passyssä, huomattavassa 95 vuoden iässä ja sai hautapaikan Père-Lachaisesta. Hänen hautajaisiinsa osallistui mm. Luigi Cherubini, ja hänen hautansa sijaitsee lähellä Étienne Méhulin ja André Ernest Modeste Grétryn hautoja.

Gossec oli elinaikanaan vaikutusvaltainen säveltäjä Ranskassa, mutta melko tuntematon sen ulkopuolella. Hänen tuotantoonsa kuuluu mm. useita sinfonioita, kamarimusiikkia, vokaalimusiikkia ja oopperoita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.