François-Auguste Biard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kohtaus Länsi-Afrikassa. François-Auguste Biard, 1840.
Mursujahdissa. François-Auguste Biard, 1840.

François-Auguste Biard (29. kesäkuuta 1799 Lyon, Ranska20. kesäkuuta 1882 Les Plâtreries, Samois-sur-Seine[1][2]) oli ranskalainen laatukuvamaalari. Hän matkusteli laajalti ympäri maailman, ja ryhmiä kuvatessaan hän hyödynsi taitavasti komiikkaa, kuten teoksessa Merisairaita brittiläisellä korvetilla (Dallasin taidemuseo)[3].

Uran ollessa alamaissa hän lähti 1858 kahdeksi vuodeksi Brasiliaan. Rio de Janeirossa hän pääsi keisari Dom Pedro II:n suojelukseen. Hän kävi Espírito Santon ja Amatsonian sademetsissä, missä hän kuvasi runsaasti alkuperäisasukkaita. Historioitsija Ana Lucia Araujon mukaan hän oli lähes ensimmäisiä eurooppalaisia taiteilijoita, jotka kuvasivat heitä. Palattuaan Ranskaan Biard julkaisi 1862 matkakertomuksen Deux Années au Brésil.

Atlantin orjakauppaa kuvaavien maalausten vuoksi Biardia on sanottu orjuuden vastustajaksi. Araujo on kuitenkin osoittanut, ettei Biard ollut orjuuden vastustaja.[4] Hänen Atlantin orjakauppaa esittävät maalauksensa tähtäsivät pikemminkin Ranskan historian kuvaamiseen.

Isaac Julien sai idean lyhytelokuvaan The Attendant (1993) Biardin maalauksesta Kohtaus Länsi-Afrikassa.

Ludvig Filip Äijänkoskella. François-Auguste Biard, 1840.

Biard oli Ranskan kuninkaan Ludvig Filipin suosikkimaalari. Kuningas lähetti Biardin Pohjolaan tekemään luonnoksia paikoista, joissa hän oli käynyt maanpakolaisaikanaan. Näistä luonnoksista Ludvig Filip teetätti Biardilla kolme maalausta, joista kaksi päätyi kuninkaan vallastasyöksemisen jälkeen Versaillesin kokoelmiin. Kolmas huutokaupattiin ja se oli kateissa vuoteen 2014. Tuolloin Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedetoimittaja Ari Laakso oli käymässä Pietarissa ja huomasi sikäläisen Arktisen ja antarktisen keskuksen johtajan työhuoneen seinällä taulun, joka myöhemmin paljastui Biardin kolmanneksi maalaukseksi, jossa Ludvig Filip on saamelaisten aluksessa jäiden keskellä merellä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Le cimetière de Samois - Personnes célébres et bienfaiteurs enterrés au cimetière du village (Arkistoitu – Internet Archive)(ranskaksi)
  2. Samois en bordure du massif de Fontainebleau. Les hameaux de Samois (Arkistoitu – Internet Archive)(ranskaksi)
  3. A Biard Painting Donated to the Dallas Museum of Art. (Arkistoitu – Internet Archive) The Art Tribune 19.3.2013, viitattu 21.2.2017
  4. Araujo, Ana Lucia. Brazil Through French Eyes: A Nineteenth-Century Artist in the Tropics (Albuquerque: University of New Mexico Press, 2015)
  5. Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä, Hs.fi 21.2.2017
  • Artikkeli sisältää tekstiä julkaisusta, jonka tekijänoikeussuoja on päättynyt:: Wood, James, ed. (1907). "Biard, Auguste François". The Nuttall Encyclopædia. London and New York: Frederick Warne.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:François-Auguste Biard