Fotoniikan tutkimuksen lippulaiva (PREIN)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fotoniikan lippulaivan logo

Fotoniikan tutkimuksen lippulaiva PREIN on suomalainen tutkimuslaitos. PREIN keskittyy fotoniikan eli valoon perustuvien teknologioiden ja niiden sovellusten tutkimukseen.

PREIN on yksi kuudesta Suomen Akatemian rahoittamasta lippulaivahankkeesta. Vuonna 2019 käynnistyneen lippulaivaohjelman tavoitteena on tukea korkeatasoista tutkimusta ja vaikuttavuutta, jolla luodaan tulevaisuuden osaamista ja kestäviä ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin sekä edistetään taloudellista kasvua. Tutkimushankkeen rahoituskausi on kahdeksan vuotta.

PREIN-lippulaivan koordinaattori on Tampereen yliopisto ja muut partnerit ovat Itä-Suomen yliopisto, Aalto-yliopisto ja VTT.

PREIN yhdistää fotoniikan tutkimuksen suomalaiset toimijat verkostoksi, jonka toiminta kattaa koko polun perustutkimuksesta soveltavaan tutkimukseen ja sen jälkeiseen läpimurtoteknologioiden tuotekehitykseen ja kaupallistamiseen. PREIN-lippulaivan tutkimuksen teemoja ovat valon ja materian vuorovaikutus, uudet nanomateriaalit ja niiden optiset ominaisuudet sekä erilaiset laser-teknologiat.

PREINin vaikuttavuustoimiin kuuluvat yritysyhteistyö, tieteen ja tutkimuksen popularisointi ja yleisen tietoisuuden lisääminen fotoniikan tieteestä ja tutkimuksesta. Koulujen ja LUMA-keskusten kanssa tehtävässä yhteistyössä myös innostetaan lapsia ja nuoria fotoniikan tutkimukseen ja tekniikan alalle hakeutumiseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]