Fosgeeni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fosgeeni
Tunnisteet
Muut nimet karbonyylikloridi
kloroformyylikloridi
CAS-numero 75-44-5
PubChem CID 6371
Ominaisuudet
Molekyylikaava COCl2
Moolimassa 98,9 g/mol
Ulkomuoto väritön kaasu
Sulamispiste −118 °C (155 K)
Kiehumispiste 8 °C (281 K)
Tiheys 1,4 g/cm3
Liukoisuus veteen reaktio

Fosgeeni (karbonyylikloridi, COCl2) on hyvin myrkyllinen kaasu tai jäähdytetty neste. Se on väritön ja sillä on homeista heinää muistuttava ominaishaju. Fosgeenia valmistetaan teollisesti, mutta sitä esiintyy myös pienissä määrin luonnossa klooriyhdisteiden hajoamistuotteena. Fosgeenia voi myös syntyä orgaanisten klooriyhdisteiden palamistuotteena.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fosgeenin suurin käyttötarkoitus on nykyään polykarbonaattimuovien valmistus, mutta sitä käytetään myös isosyanaattien valmistuksessa polyuretaanimuovien ja muiden karbamaattien (esim. torjunta-aineet) valmistukseen. Fosgeenia valmistetaan hapettamalla hiilimonoksidia kloorikaasulla.

Fosgeenia käytettiin taistelukaasuna ensimmäisessä maailmansodassa, ja sen käyttöä valvotaan kemiallisten aseiden kieltosopimuksen mukaan.[1]

Myrkyllisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fosgeeni on salakavala myrkky, sillä sille altistuminen johtaa oireisiin vasta 24–72 tunnin kuluessa. Fosgeeni on voimakas alkyloiva aine (tarkemmin karboksyloiva aine) ja solumyrkky, ja se reagoi keuhkojen seinämän proteiinien kanssa. Fosgeenialtistus johtaa nesteen kerääntymiseen keuhkoihin, ja kuolema seuraa yleensä verenhukan, šokin ja hengityselinten pettämisen seurauksena. Toisin kuin hermokaasut, fosgeeni tappaa ainoastaan hengitettynä, ei siis ihon läpi imeytyneenä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Facts About Phosgene CDC. Viitattu 30.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fosgeeni.