Fort Garry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylempi Fort Garry vuoden 1870 alkupuolella
Ylempi Fort Garry nykyään

Fort Garry, tunnetaan myös nimellä Ylempi Fort Garry, oli Hudson's Bay Companyn toimipiste ja turkiskaupan keskus Redjoen ja Assiniboinejoen yhtymäkohdassa, jossa sijaitsee nykyään Winnipegin kaupunki.

Toimipiste oli alun perin North West Companyn omistama ja tunnettiin nimellä Fort Gibraltar, kunnes vuonna 1822 yhtiöiden sulautettua toimintansa sen nimi muutettiin Fort Garryksi. Nimensä Fort Garry sai Hudson's Bay Companyn kuvernöörin Nicholas Garryn mukaan. Fort Garry oli osa Red River Colonya, kunnes vuoden 1826 kevättulva tuhosi sen. Hudson's Bay Company rakennutti toimipisteen uudelleen vuonna 1835 ja nimesi sen Ylemmäksi Fort Garryksi (Upper Fort Garry) erottaen sen Alemmasta Fort Garrystä (Lower Fort Garry), joka oli perustettu vuonna 1831 35 kilometriä alavirtaan. Uutta toimipistettä käytettiin jossain määrin turkiskaupan toimipisteenä, mutta sen päätarkoitus 1800-luvun loppupuolella oli toimia hallinnollisena keskuksena Hudson's Bay Companyn toiminnoille alueella. Red River Colonyn hallitus ja lähinnä Hudson's Bay Companyn työntekijöistä koostuva Assiniboian valtuusto kokoontuivat myös Fort Garryssä.

Vuonna 1869 Hudson's Bay Company luopui turkiskauppamonopolistaan.

Fort Garry vallattiin vuosien 1869 ja 1870 vaihteessa tapahtuneessa Redjoen kapinassa. Kapinassa métis-kansa, johtajanaan Louis Riel, joka oli myöhemmin perustamassa nykyistä Manitoban provinssia, nousi Kanadan hallitusta vastaan.

Kapinan jälkeen alueen västömäärä jatkoi kasvamistaan. Vuonna 1874 Winnipegin kaupunki perustettiin ja Fort Garry -nimi poistui käytöstä. Vuoden 1880 loppupuolella suurin osa rakennuksista purettiin pääkadun suoristamisen johdosta. Fort Garrystä on säilynyt tähän päivään asti ainoastaan pääportti. Myös nimi Fort Garry on edelleen käytössä yhdistysten, yritysten, paikkojen ja kadunnimissä. Esimerkiksi yksi Winnipegin kaupunginosista on nimetty Fort Garryksi, ja hotelli alkuperäisen sijainnin läheisyydessä on nimetty Fort Garry Hoteliksi (sen rakensi alkujaan Grand Trunk Pacific Railway). Hotellia reunustavat kadut on nimetty Fort- ja Garry-kaduiksi. Myös monet yritykset käyttävät nimeä, kuten Fort Garry Industries ja Fort Garry Brewing Company. Winnipegissä sijaitseva Kanadan armeijan reserviosasto on nimetty puolestaan The Fort Garry Horseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Garry, Nicholas. Diary of Nicholas Garry, Deputy-Governor of the Hudson's Bay Company from 1822-1835. A Detailed Narrative of His Travels in the Northwest Territories of British North America in 1821. 1900.