Formula One Grand Prix (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Formula One Grand Prix
F1GP Cover.jpg
Kehittäjä MicroProse
Julkaisija MicroProse
Suunnittelija Geoff Crammond
Säveltäjä David Lowe
Ohjelmoija Geoff Crammond
Pelisarja Geoff Crammond's Grand Prix
Julkaistu 1992
Lajityyppi ajopeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta Amiga, Atari ST, MS-DOS
Jakelumuoto levyke
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Formula One Grand Prix (lyhennettynä F1GP, Pohjois-Amerikan markkinoilla nimellä World Circuit) on MicroProsen julkaisema ajopeli. Peli on julkaistu vuonna 1992 Amigalle, Atari ST:lle ja MS-DOS:lle.

Pelillä ei nimestään huolimatta ollut FIA:n lisenssiä eikä siinä ollut oikeita Formula 1 -kuljettajien nimiä.[1] Peli simuloi aikansa Formula 1 -kisoja ja antoi pelaajalle vapaat kädet tallien, kuljettajien tai autojensa säätämiseen.

Pelille julkaistiin kolme jatko-osaa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli vei aikanaan ajopelien lajityyppiään suuresti eteenpäin. Vuotta aikaisemmin julkaistu Papyruksen Indy 500 ja F1GP olivat ensimmäiset vakavasti otettavat 3D-grafiikkaa käyttävät ajopelit. Vaikkakin Indy 500 toi ensimmäisenä monia lajityyppinsä piirteitä, F1GP oli yleisilmeeltään ja toiminnallisuudeltaan viimeistellympi, ja siinä pelaaja pystyi osallistumaan myös kokonaiseen F1-kauteen.

Pelien tärkeyttä korostaa se, että ne olivat ensimmäisiä pelejä, jotka tarjosivat häivähdystä oikean kilpailumaailman fysiikasta ja ajotunnelmasta. Auton hallintaan tarvitsi samankaltaisia kykyjä kuin oikealla radalla. Molemmat myös tarjosivat alkeelliset mahdollisuudet muun muassa vaihdevälityksien ja siipikulmien muuttamiseen, jotka ennen kaikkea vaikuttivat auton käyttäytymiseen radalla. Yhtä lailla tärkeää olivat toimivat taustapeilit ja näyttävä uusintatila.

Pelaajat tunnistivat nyt myös rataympäristön, pelin radat vastasivat oikeiden ratojen muotoa ja korkeuseroja. Ensimmäistä kertaa ajopelissä mutkaan ajettaessa tulonopeus vaikutti suoraan kierrosaikaan ja sekunnin tuhannesosien tarkkuus oli pelissä muutakin kuin koristelua varten. Pelaajalta vaadittiin nyt keskittymiskykyä virheiden ja vahinkojen välttämiseksi. Yhdessä kokonaisen 16 radan kauden kanssa ja täydellisen kisaviikonlopun mallintamisen kanssa, peli teki suuren vaikutuksen F1-faneihin.

Pelin kaksi muuta mainitsemisen arvoista ominaisuutta ovat ajohelpotukset ja ajettavuus näppäimistöllä. F1GP:een oli rakennettu järjestelmä, joka salli naurettavan helpon oppimiskynnyksen. Riippuen päällekytketyistä helpotuksista, peli piti pelattavuuden helpon ajelupelin tasolta aina aikansa nykyaikaisimpaan simulaatiopeliin. Pelaajat pystyivät valitsemaan tuolloin kekseliäitä vaihtoehtoja, kuten ihanneajolinjan näyttämisen radassa, parhaan vaihdevaihtoehdon ynnä muuta. Pelin kannalta hyödyllisimmät avustukset olivat kuitenkin ohjaus ja jarrutusavustus. Pelin julkistamisen aikana nykyään yleisemmät rattiohjaimet olivat harvojen herkkua. Itse asiassa useimmat peliohjaimetkin olivat digitaalisia, jolloin niiden toiminta oli joko-tai-tyyppisiä, kuten näppäimistölläkin. Pelin suunnittelija Geoff Crammond kirjoitti peliin juuri nämä ohjaus- ja jarrutushelpotukset juuri tämän kytkintyyppisen toiminnan kompensoimiseksi.

Pelissä oli mahdollisuus samanaikaiseen moninpeliin yhdeltä koneelta. Tämä onnistui siten, että kukin pelaaja sai ajaa omalla vuorollaan, ja kun pelaaja oli odottamassa vuoroaan, hoiteli tietokone ohjauksen varman päälle. Tällainen moninpeli ei tuottanut ehkä kunnon kilpailumahdollisuutta muita ihmispelaajia vastaan, mutta ainakin toi hauskuutta monille pelaajille. Huomattavaa oli myös se, että pelissä oli modeemipelimahdollisuus.

Kuvakaappaus pelistä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jukka Tapanimäki arvosteli F1GP:n Pelit-lehden ensimmäisessä numerossa, jossa peli sai huippuarvosanat.

CU Amiga -lehti antoi pelille arvosanan 95%.[2]

Amiga Format -lehti arvioi pelin uudelleenjulkaisun arvosanalla 93%.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laakso, Kalle: Wiikon wanha: Formula One Grand Prix Muropaketti. Viitattu 25.5.2017.
  2. Formula One Grand Prix review Amiga Magazine Rack. Viitattu 25.5.2017.
  3. Formula One Grand Prix review Amiga Magazine Rack. Viitattu 25.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]