Ford Mondeo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ensimmäisen sukupolven (1993–1996) Ford Mondeo

Ford Mondeo on amerikkalaisen autonvalmistajan Fordin automalli. Mondeon ensimmäinen korimalli esiteltiin vuonna 1993 Ford Sierran seuraajaksi. Ensimmäinen ulkonäöllinen muutos tuli vuonna 1997 ja seuraava korimalli ilmestyi vuonna 2001. Seuraavaa täysin uusi korimalli, johon lisättiin kuljettajan polviturvatyyny, tuli kesällä 2007. Mondeo valittiin Vuoden Autoksi Euroopassa 1994. Nimi Mondeo tulee latinankielisestä sanasta mundus, joka tarkoittaa maailmaa. Mondeo on yleinen auto poliisin käytössä ja lapsiperheet suosivat sitä. Kolmas ja neljäs Mondeo ovat myös menestyneet hyvin Euro NCAP kolaritesteissä.

Mondeon ensimmäinen ja toinen sukupolvi 1993–2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mondeo esiteltiin 8. tammikuuta 1993 ja myynti aloitettiin 22. maaliskuuta. Valittavana oli neliovinen sedan, viisiovinen hatchback ja farmari. Kaikki Euroopan markkinoille tarkoitetut Mondeot valmistettiin Fordin Genkin tehtaalla Belgiassa. Samassa tehtaassa oli valmistettu Mondeon edeltäjää Sierraa vuosina 1982–1989, jonka jälkeen sen tuotanto siirtyi Dagenhamnin tehtaalle Britanniaan.

Lokakuussa 1996 Mondeolle tehtiin facelift jossa puututtiin kolmeen ensimmäisessä sukupolvessa eniten kritisoituun asiaan; mitäänsanomattomaan muotoiluun, ajovalojen heikkoon tehoon ja ahtaisiin jalkatiloihin takana. Ford halusi myös leikata kustannuksia ja karsi joitakin varusteita muuttaen ne lisävarusteiksi. Suomessa monet näistä olivat lisävarusteita kaiken aikaa, myös silloinkin, kun ne palautettiin vakioksi muualla sukupolven elinkaaren loppuvaiheessa.

Faceliftissä kaikki korin peltiosat muutettiin kattoa ja ovia lukuun ottamatta. Auton ilme muuttui selvästi.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mauno, Esko: Ford Mondeo 1993-1999. Englanninkielinen lähdeteksti A.K. Legg & R.M. Jex. Alfamer Kustannus Oy. ISBN 952-5089-49-5.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ford Mondeo.
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.